IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С SMS от Търговския регистър може да се спре незаконно прехвърляне на фирма

Само 1800 са се възползвали досега от услугата, съобщиха от Агенцията по вписванията

17:13 | 24.02.14 г.
С SMS от Търговския регистър може да се спре незаконно прехвърляне на фирма

С SMS известия от Търговския регистър може да се спре незаконното прехвърляне на фирма. Това става ясно от съобщение на Агенцията по вписванията.

Припомняме, че в началото на годината с помощта на електронен подпис бе открадната фирмата на бизнесмена Павел Стоименов от Плевен, който стана жертва на измама. Благодарение на съда той успя да си върне отнетите активи. Междувременно нотариуси предложиха механизъм за противодействие на измамите - да съхраняват 10 години протоколите за смяна на управител или продажба на дялове в поддържана от тях система с цел превенция на опитите за измама.

Сега от Агенцията по вписванията припомнят, че имат възможност да праща SMS-и на търговците с цел да бъдат предотвратени злоупотреби по отношение фирмените дела.

Интересът към услугата обаче засега не е голям - до момента при над половин милион активни търговци, само 1800 са активните потребители.

Това е превантивна мярка, тъй като съобщенията се пращат в момента, в който в информационната система се входира документ за промяна по партидата – преди документът да е регистриран. Ако собственикът на фирмата установи, че той не е подавал този документ, може да сигнализира съда по местонахождение на фирмата, като времето за реакция е 3 – 4 дни.

Абонаментът за съобщенията струва 6 лв. с ДДС – срещу тази сума абонатът има право да получи 500 кратки съобщения за две години. Всеки потребител може да се регистрира на място в службите на Агенцията или да попълни електронна форма.

След активиране на услугата потребителят получава уведомителни съобщения за посочени от него до десет ЕИК номера. Агенцията унищожава събраните лични данни на потребител при заличаване на регистрацията му или след изтичане на срока за съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още