IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С година се удължава срокът за взимане на специалност от личните лекари

Законови промени решават проблема с практиките на общопрактикуващите лекари

17:12 | 24.02.14 г.
С година се удължава срокът за взимане на специалност от личните лекари

С подготвените от Министерството на здравеопазването промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още 5 години, докато придобият специалност.

Това съобщават от здравното министерство във връзка с опасенията, че над 1 милион пациенти от юни тази година могат да останат без лични лекари, ако не бъде удължен срокът за придобиване на специалност.

С промяна в Закона за лечебните заведения и лекари със специалност по „Вътрешни болести”, „Педиатрия” и „Спешна медицина”  имат право да разкриват практики и да работят като общопрактикуващи лекари (ОПЛ), посочи зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов.

Статистиката показва, че от 4527 общопрактикуващи лекари близо 3000 са със специалност. В момента 1037 души са зачислени, но не са си взели специалност по „Обща медицина”. 670 души изобщо не са зачислени.

Проф. Славов уточни, че е създадена работна група, в която участва доц. Киров – председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари и доц. Постаджиян – националният консултант по обща медицина, който е и ръководител Катедра „Обща медицина” към Медицинския университет.

Представители на БЛС в работната група са на мнение, че не трябва да има ново удължаване на срока.

Изнесената информация, че няма достатъчно места в университетите проф. Славов опроверга с данни за разкрити до момента 4786 места за специализация - при положение, че броят на разкритите практики е 4527.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още