IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК се готви да ореже прогнозните бюджети на болниците с 20%

Върви се към лимити за обем дейност на болниците, призна здравният министър

16:19 | 06.03.14 г. 4
НЗОК се готви да ореже прогнозните бюджети на болниците с 20%

Най-вероятно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Това съобщи здравият министър Таня Андреева пред ресорната парламентарна комисия.

Андреева поясни, че в разговор с управителя на НЗОК Румяна Тодорова преди седмици е станало въпрос да се намалят прогнозните бюджети за лечебните заведения. Министърът на здравеопазването обаче няма подробна информация за намеренията на касата. „Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, призна Андреева.

Тя добави, че Румяна Тодорова не уточнила размера на лимитите, но следващата седмица предстои заседание на УС на НЗОК, на което ще се обсъдят подробности.

Според Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, ако се орежат бюджетите на болниците, ще се повтори ситуацията от края на миналата година, когато имаше масово недоволство сред лекарите. Той дори не изключи възможността БЛС да вземе и решение за протести.

Министър Таня Андреева сподели личното си мнение, че трябва да се намалят средствата, отделяни от здравната каса за лекарства и медицински изделия и да се увеличат средствата за медицински дейности.

Припомняме, че предложени промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), публикувани вчера на сайта на Министерство на здравеопазването, предвиждат болниците да получават по-малко средства от заложените в Националния рамков договор (НРД) при надвишен обем медицински дейности. Договарянето на обеми и цени на медицински дейности, както и определянето на методики за остойностяването и заплащането им ще се поеме от НЗОК и Българския лекарския съюз.

Припомняме също, че още преди месец председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Людмила Петкова обяви решението на надзора, че всяка отчетна надлимитна дейност от болниците първо ще бъде проверявана от здравната каса и след това ще се заплаща. Когато болниците изработват надлимитна дейност, средствата им за компенсация над прогнозния бюджет ще бъдат плащани в рамките на три месеца. За сумата над него ще бъде направена проверка, чиято цел е да се види откъде идва преразходът. На лечебните заведения, които не са надвишили прогнозните си бюджети ще бъде плащано веднага.

По повод на проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина Андреева съобщи днес пред комисията в НС, че тя е показала, че има забавяне на разглеждане на досиета поради няколко причини: изчакване на експертизи от експерти на фонда, забавяне при предоставянето на офертите от лечебните заведения, към които е отправено запитване и повече от три пъти увеличен брой на подадените молби на родители. „Максимално бързо ще се изработи нов правилник на фонда и ще има промени, за да се оптимизира работата му”, обеща здравният министър.

МЗ е подготвило и законови промени, за да се реши проблемът с личните лекари, които нямат придобита специалност „Обща медицина”, заради което можеха да загубят практиките си в средата на тази година. Срокът за придобиване на специалност ще се удължи с шест години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Абе кой цъка минуси на конвейр бе? Поне четете ли новините като цъкате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Управляват ни луди и некомпетентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Нали трябва да има пари за фалиралите собственици на Кремиковци и Химко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Аз съм подсъдим и подлежа на съдебно събиране(съдиране) ако не си плащам осигуровките, но аз няма кого да осъдя ако няма направление или не ме одобрят за ЯМР примерно? Къде е здравната реформа? Къде са парите? Защо не виждам нито един бивш министър в затвора?? Или поне обвиняем? Или поне някой аджеба да го попита "Какво стана?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още