IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгват проверки в болниците в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев

Здравната каса търси неоснователно надвишаване на лимити

17:10 | 07.03.14 г.
Тръгват проверки в болниците в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев

Националната здравноосигурителна каса започна проверки в областната болница в Благоевград и общинските в Петрич и Гоце Делчев. Обект на проверки са дейностите по клинични пътеки в болничните отделения, документацията по приема на пациенти и времето на пребиваването им в болница, съобщи БНР.

Целта е да се установи има ли неоснователно надвишаване на лимити.

Проверката започва дни, след като от здравната каса предупредиха за сериозно превишаване на лимити по клинични пътеки в лечебните заведения.

Очаква се в началото на следващата седмица да бъдат готови становищата и протоколите с резултатите от ревизията.

Припомняме, че през януари Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши всяка отчетна надлимитна дейност от болниците първо да бъде проверявана от здравната каса и след това да се плаща.

Надзорът е решил, когато болниците изработват надлимитна дейност, средствата им за компенсация над прогнозния бюджет да бъдат плащани в рамките на три месеца. На лечебните заведения, които не са надвишили прогнозните си бюджети, ще бъде плащано веднага, а на тези, които са ги надвишили, ще бъде платено веднага само до наложения им лимит. За останалата сума над него ще бъде направена проверка, чиято цел е да се види откъде идва преразходът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още