fallback

Любомир Дацов: Няма икономическа логика в реиндустриализацията

Съвременният бизнес е в сектора на услугите, отбеляза бившият заместник-министър на финансите

20:05 | 10.03.14 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не е работа на държавата да спасява предприятия като "Кремиковци" и "Химко", заяви в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

"Разговорите за реиндустриализация у нас са по-скоро PR слоган, но не и адекватна индустриална политика", отбеляза експертът.

"Държавата притежава други инструменти, с които може да помогне за спасяването на предприятия, но при наличие на интерес от страна на частен инвеститор. В такъв случай тя може да даде временни гаранции или да окаже помощ, но индиректна и в рамките на някакви условия", каза Дацов. "Ако има частен инвеститор, който да проявява интерес, той ще дойде, но просто няма такъв", допълни той.

Според бившия зам.-министър няма икономическа логика в спасяването на няколкостотин работни места в тези предприятия.

"Когато нещо корозира е трудно да се възстанови. За "Химко" са нужни инвестиции от поне 200-300 млн. лв. Освен това специалисти в тази област отдавна няма, те тепърва трябва да се набират и обучават",отбеляза експертът.

Любомир Дацов заяви също, че България не разполага с богати природни залежи и затова не е адекватно да се инвестира в подобен тип дейност. "Ние обаче имаме човешки ресурс и трябва да се влагат пари за образование и наука", посочи той.

"България на услугите не е никак лош вариант. Този сектор през последните години значително увеличи дела си в БВП на европейските страни, като в момента съставлява около 60% от него. Съвременният бизнес е в сектора на услугите. С въвеждането на все повече машини в индустрията тя няма как да предлага заетостта отпреди време, но именно услугите създават тази заетост”, каза още Дацов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
fallback