IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Субсидираната заетост няма да реши проблема с безработицата

Фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на нови служители, твърди директорът на Агенция по заетостта

09:40 | 13.03.14 г. 1
Ангелов: Субсидираната заетост няма да реши проблема с безработицата

Младежката безработица остава сред основните проблеми на пазара на труда, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Асен Ангелов, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Той посочи, че именно по това перо през тази година ще бъдат осигурени допълнително 100 млн. лева. Националният план по заетостта предвижда предоставяне на пари за работодатели, които разкриват работни места за младежи до 29 години.

„Младите хора са сред най-уязвимите групи на пазара на труда и срещат най-много трудности при намиране на работа. В България повечето хора до 24 години, които са регистрирани в бюрата по труда са без квалификация, но има и много безработни висшисти“, каза Ангелов.

Той уточни, че в агенцията тече и подготовка на служителите, които ще работят с младежите, тъй като хората до 29-годишна възраст не са „стандартна целева група“ и с тях се работи по-специфично.

Относно субсидираната заетост Ангелов беше категоричен, че това не е ефективен метод за справяне с безработицата. „Това е краткосрочна мярка и не води до устойчиви резултати. В момента от всички 2,2 млн. наети на трудови договори българи, само 42 000 са със субсидии от бюджета или от Брюксел. Броят им е с 30 000 по-малко отпреди година“, посочи ръководителят на Агенцията по заетостта.

Той изтъкна, че липсата на места за субсидирана заетост се запълва от повечето обявени места от реалната икономика. „Бизнесът започва да наема все повече работници. Безработицата през февруари се запазва на нивото от януари, но фирмите от реалната икономика стават все по-активни в търсенето на нови служители“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
Ако искате да се справите с безработицата спрете чиновническия натиск върху тях . Няма как един малък хранителен магазин да изпълнява изискванията на лидъл и кауфланд и да говорите , че искате да се борите с безработицата . Всеки *** трябва да знае че основния източник за създаване на работни места са т.н. само наети но това няма как да стане при тази регулаторна база и отрязването на достъпа до пазара на малките производители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още