fallback

Бизнесът предлага мерки за усъвършенстване на пенсионното законодателство

До края на 2020 г. да не бъдат променяни размерите на осигурителните вноски, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България

12:25 | 14.03.14 г. 1

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага мерки, които да залегнат в нова Национална стратегия за финансова стабилизация на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и усъвършенстване на пенсионното законодателство. Подписаното през 2010 г. Национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на ДОО и усъвършенстване на пенсионното законодателство не постигна целите, заложени в него, смятат от бизнес организацията.

За стабилизиране на държавното обществено осигуряване от АИКБ предлагат ежегодно компенсиране на различията в изискванията за осигурителен стаж и възраст до достигане през 2020 година на 40 години осигурителен стаж за жените и за мъжете, при общо за двата пола изискване за възраст за пенсиониране от 65 години.

Същото правило да се прилага и за военнослужещите, за държавните служители, за следователите и за учителите, предлагат работодателите.

Те смятат, че ДОО ще се оптимизира, ако срочните пенсии за работещите при първа и втора категория труд до придобиване на право на пенсия започнат да се изплащат от професионалните пенсионни фондове от началото на 2015 година. Предлага се за лицата, чийто стаж за придобиване на право на ранна пенсия е изцяло след 2000 г., пенсия да се изплаща от професионалните пенсионни фондове, за тези, чийто стаж е изцяло преди 2000 г., пенсия да се изплаща от НОИ, а за лица, чийто стаж е преди и след 2000 г., пенсия да се изплаща и от двата фонда.

За подобряване на събираемостта на осигурителните вноски се предлага още: ограничаване на разплащанията в брой и намаляване на прага от 15 на 10 хиляди лева; онлайн връзка на касовите апарати с НАП; активизиране на съвместни проверки на Главна инспекция по труда и НАП за ограничаване на недекларираната заетост; законодателно уреждане на сезонния труд.

До края на 2020 година да не бъдат променяни настоящите размери на осигурителните вноски във фондовете на държавното обществено осигуряване, с изключение на тази за фонд „Общо заболяване и майчинство“. От АИКБ предлагат тя да се намали от 3,5 на 3 на сто.

Да се прецизират отпуснатите инвалидни пенсии, искат още от организацията.

Асоциацията предлага и промени в пенсионното законодателство. Предлагат да се увеличи приносът на лицето в осигурителната система, като реално внесени средства. Това ще е стимул и срещу укриването на реалния доход и неформалната икономика, смятат работодателите.

Те отново настояват за премахване на задължението на работодателите да заплащат първите три дни болничен на работника и да се възстанови предишното положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
fallback