IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ изготвя регистър за хората с психични заболявания до есента

Регистърът ще бъде финансиран с 15 милиона лева по Норвежкия механизъм

10:09 | 17.03.14 г.
МЗ изготвя регистър за хората с психични заболявания до есента

Създаването на единен регистър за хората с психични заболявания е част от програма на здравното министерство, каза пред БНР здравният министър Таня Андреева.

Регистърът ще бъде финансиран с 15 милиона лева по Норвежкия механизъм и се очаква да бъде готов до есента на тази година. Средствата ще са за репродуктивно и психично здраве. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група.

Сдружението на общините вече е представило списък на общинските болници, които трябва да бъдат подпомогнати.

Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в също толкова общини, но те обслужват и съседни насеелни места. По нейни думи един от критериите ще е за отдалеченост от областната болница на повече от 40 километра. Ще се гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата.

Гинка Чавдарова допълни, че има още седем болници, които не са намерили място в списъка, но трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати. Министър Таня Андреева е поела ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения да бъдат част от списъка.

Програмата на правителството е с фокус върху общинските лечебни заведения, особено в по-малките и в трудно достъпните региони. Андреева обясни, че болниците ще получават субсидия за спешна помощ. „Ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават необходимия ресурс“, каза министърът.

Мерките, предложени от националния консултант по психиатрия проф. Миланова и работна група, водена от нея, са насочени към болнично лечение на психично болните. „Програмите, по които се работи, са за превенция на самоубийствата, депресиите и едва ли бихме могли да въведем профилактични прегледи всяка година за установяване психичното здраве на хората”, каза още д-р Андреева.

В общинските лечебни заведения от следващия месец ще започне изграждането на спешни центрове, каза още министърът на здравеопазването. Оборудването в тези спешни центрове и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата. Такъв спешен център ще бъде разкрит и във вече работещата болница в Девин, добави Андреева. Тя обясни, че средствата, които са около 12 млн. лева, ще дойдат от публичната инвестиционна програма.

„Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст”, заяви Таня Андреева.

„11 национални болнични комплекси ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на „Пирогов”. Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите там”, обясни още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още