IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК не може да приеме сумата от EVN

Предложените пари не са плащане, а предложение за заем, твърдят от НЕК

20:25 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НЕК не може да приеме сумата от EVN

Националната електрическа компания (НЕК) не може да приеме платежното нареждане, постъпило днес от EVN Електроснабдяване, защото то е предложение за заем, съобщиха от компанията.

В НЕК е получена днес сумата от 32 млн. лева от EVN Електроснабдяване, но платежното нареждане е предложение за заем, посочиха от пресцентъра на НЕК, след като по-рано от дружеството обявиха, че са превели парите към НЕК, като изтъкнаха, че сумата представлява предоставяне на "краткосрочна ликвидност" на НЕК.

Следвайки закона, НЕК не може да приеме това предложение. Освен това тази сума е малка част от размера на задължението на EVN Електроснабдяване, добавиха още от държавната компания.

НЕК продължава да смята, че задълженията на ЕVN Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго - Про трябва да бъдат погасени в пълния им размер, съгласно указанията на ДКЕВР. Преведените суми от страна на ЧЕЗ пък били регулярни плащания, които не погасяват стари задължения.

От събота насам енергийният министър Драгомир Стойнев на няколко пъти предупреди трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, че ще им бъдат отнети лицензите, ако не се издължат на НЕК до края на днешния ден. Общо те дължат 320 млн. лева.

Стойнев обяви, че трите електроразпределителни дружества не заплащат сумите към НЕК, защото компенсират собствени разходи. Той е категоричен, че действията им са незаконни и че ще сезира главния прокурор, ако днес не се извършат плащанията към НЕК.

„Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, заяви вчера министърът.

Oще новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още