IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ за ситуацията в енергетиката

Сегашните управляващи не приемат предложенията на опозиционната партия за излизане от кризата

12:39 | 19.03.14 г. 5
Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ за ситуацията в енергетиката

Настоящото правителство се опитва да поправи погрешно взетите решения на предишните управляващи в енергетиката, каза във Видин министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след правителственото заседание, пише БТА.

Стойнев коментира и предложенията, направени от представители на ГЕРБ, за набиране на средства за Националната електрическа компания (НЕК).

Стойнев припомни, че на първо място от ГЕРБ предлагат парите, отделени за „Южен поток“, да бъдат насочени към електрическата компания. В отговор енергийният министър обясни, че правителството не е предоставяло на проектната компания "Южен поток" 193 милиона лева, а капиталът й ще бъде увеличен със заем, така както са водени преговорите досега.

Относно ползването на възобновяемите енергийни източници Стойнев каза, че основният проблем в системата идва от тези приблизително 1000 мегавата, присъединени към системата през 2012 година.

Енергийният министър критикува и третата идея на бившия си колега Делян Добрев за разрешаване на проблемите в енергетиката чрез вдигане на таксата за износ на електроенергия. От това в БЕХ ще влязат 150 милиона лева, сочат изчисленията на бившите управляващи.

Министър Стойнев обаче поясни, че предишното увеличение на таксата за пренос е станало причина износът почти да спре. Това е довело и тежкото финансово състояние на мини „Марица – Изток“.

„Никога не съм говорил за национализация”, подчерта Стойнев, цитиран от пресцентъра на министерството. Той изтъкна, че НЕК не дължи никакви суми на ЕРП-тата. Той беше категоричен, че трябва да се спазва законът, като така ще бъдат спокойни и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 42 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
България - страна на неограничените количества русофили, ***, търтеи и ***. С подобна демографска структура никой не може да направи самостоятелна и силна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 9
Зайо Байо
преди 10 години
И защо пък ти става жал!? Човекът стана министър все пак, макар да има излъчване на продавач на семки. Което пък показва, че България е страна на неограничените възможности :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Тоя жалък индивид Стойнеффф като го чуя как заеква по темата за кризата в енергетиката и направо ми става жал.Да обвиняват когото си искат но политическата отговорност е и винаги ще си остане на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 8
data
преди 10 години
"Драгомир Стойнев обвини ГЕРБ за ситуацията в енергетиката"- *** Стойнев , вие сте на власт - ОПРАВЕТЕ СИТУАЦИЯТА . Кой ви спира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 60 rate down comment 10
popo323
преди 10 години
А защо този смотан пелтек не казва ,че мухльото Станишев и компанията му престъпници от ДПС и НДСВ подписаха разрешенията за строежа на тези мощности и гарантира със закон ,че държавата ще ги присъедини към мрежата и ще им изкупува електроенергията на около 77 ст киловата . Имаме си *** *** пелтек за министър какво да очакваш в такъв случай .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още