IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е сред държавите в ЕС с най-бърз ръст на разходите за труд

Увеличението продължава да се определя от разходите за труд, различни от заплатите

13:14 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
България отново е сред държавите в ЕС с най-бърз ръст на разходите за труд

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-бърз ръст на разходите за труд, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Повишението обаче продължава да се определя от разходите за труд, различни от заплатите (осигурителни вноски, обезщетения и т. н.)

Общите разходи за труд в България са нараснали с 4,3% през последните три месеца на миналата година спрямо последните три месеца на 2012 г., като разходите за заплати са се увеличили с 4%, а другите разходи – с 6,2%.

Единствено в балтийските държави е отчетен по-бърз ръст на разходите за труд за периода – в Естония 7,2%, в Латвия - 5,9% и в Литва - 5,7%. По ръст на другите разходи за труд сме на второ място в ЕС, като преди нас е само Латвия, където е отчетено увеличение от 6,6%, а след нас е Естония с повишение от 6%.

Същевременно от данните се вижда, че разходите за заплати у нас са забавили ръста си на годишна база, докато другите разходи за труд се ускоряват. През последните три месеца на 2012 г. е отчетен общ ръст на разходите за труд от 7,5% на годишна база, като разходите за заплати са се повишили с 8,4%, а другите разходи за труд – с 3,1%.

През първите три месеца на 2013 г. пък разходите за труд забавиха ръста си до 4,7%, като беше отчетено повишение на разходите за заплати от 4,5% и на другите разходи за труд – от 5,3%.

За сравнение, разходите за труд средно за 28-те държави от ЕС са се увеличили с 1,2% през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната. Другите разходи за труд отбелязват минимално увеличение от 0,1%, докато разходите за заплати нарастват с 1,6%.

В еврозоната пък ръстът на общите разходи за труд се определя изцяло от повишението на разходите за заплати, докато другите разходи за труд не регистрират промяна.

Що се отнася до разходите за труд на отработен час в индустрията, отново сме в челната петица на ЕС по темпове на ръст и отново определящи са другите разходи за труд, а не разходите за заплати. При разходите за труд в строителството попадаме в челната тройка, като ни изпреварват само Литва и Унгария, а в сектора на услугите отново сме в първата петица, изпреварени само от балтийските страни и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още