fallback

ЕСО отново налага ограничения заради свръхпроизводството на ток

Изключително топлото време е намалило потреблението на електричество

11:54 | 20.03.14 г. 9

Изключително топлото време налага нови ограничения на производството на ток, защото потреблението е ниско, съобщи Електроенергийният системен оператор (ЕСО). От там допълват, че е ограничена работата на ядрената централа и ТЕЦ-овете, а тъй като това се оказва недостатъчно, мярката се налага и на производителите на енергия от възобновяеми източници. Първите действия по ограничения бяха предприети още в сряда. 

Справка на сайта на ЕСО показва непрекъснат спад на товарите на системата през последните дни. Тази сутрин оперативните данни показаха, че системата е натоварена до малко под 3 хил. мегавата, докато седмица по-рано – на 13 март, са били около 4 хил. мегавата.

Припомняме, че подобни мерки бяха наложителни и през миналата пролет. Ограниченията не се отнасяха единствено до водните централи, тъй като заради топенето на снеговете и пълноводието на реките имаше опасност от наводнение.

Вчера директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов коментира пред журналисти, че с 300 мегавата е намалена работата на пети блок на централата. Неговият капацитет е 700 мегавата. Работата на шести блок не може да бъде ограничена, защото от 17 април той трябва да излезе в планов ремонт, обясни още Генов.

В изпълнение на нареждането на ЕСО, получено тази сутрин, EVN и ЧЕЗ съобщиха, че ограничават работата на ВЕИ-централите.

Всички зелени централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, ще ограничат мощността си с 60% и ще работят с до 40% от инсталираната мощност в периода от 10 до 17 часа днес, уточниха от EVN. Същите ограничения въвежда и ЧЕЗ за ВЕИ-централите на територията, която обслужва дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 10.09.22 г.
fallback