fallback

Стойнев: Не НЕК трябва да плати цената за зеления бум

НЕК е уведомила главния прокурор за ситуацията с невзетите средства от ЕРП-тата, съобщи енергийният министър

17:55 | 26.03.14 г. 11

Националната електрическа компания (НЕК) няма да плати за зеления бум от лятото на 2012 година, категоричен беше енергийният министър Драгомир Стойнев пред енергийната комисия към Народното събрание.

Тогава в рамките на три месеца са въведени 1000 мегавата мощности от възобновяеми източници. Това е станало след подаването на становищата на ЕРП-тата за новия ценови сезон, т.е не са били предвидени, но дружествата са длъжни да изкупуват енергията им. Именно този бум е сочен като причина за дефицитите в момента.

Министърът беше извикан по настояване на депутатите на ГЕРБ по време на изслушването на ЕРП-тата за кризисната ситуация с плащанията към НЕК. 

Като принципал на НЕК бях длъжен да потърся плащанията, задържани от електроразпределителните дружества, допълни още министърът. Той съобщи, че държавната компания е уведомила главния прокурор Сотир Цацаров, че може да се стигне до нарушаване на доставките заради "трайното неплащане" от страна на ЕРП-тата.

Стойнев определи случващото се като "доста неприятно" и за него основните въпроси са не кога са възникнали въпросните вземания, а защо. Интересно е и защо ЕРП-тата извършват финансови действия по прихващане, при положение че има изрична забрана за това от енергийния регулатор.

Той беше категоричен, че трябва нова методика за компенсиране на разходите за изкупуване на зелена енергия.

Стойнев призова "всички да седнем и разрешим проблема", но и да бъде спазен законът. "Какво ще реши ДКЕВР по казуса аз не мога да кажа", категоричен беше той и допълни, че средствата липсват, но от сметките на НЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
fallback