IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Трябва да се инвестира и в обучение на възрастни хора

Държавата да намери начин за официално признаване на знания и умения, придобити по неформален начин, предлага експертът

13:13 | 06.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Ив. Нейков: Трябва да се инвестира и в обучение на възрастни хора

"След десет или двадесет години у нас ще има бум на необразованите и хората без квалификация. Това е един от най-сериозните проблеми на пазара на труда, който може да се реши единствено с провеждане на нова политика по доходите". Това каза за Investor.bg Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Експертът обясни, че един от подходите към тази нова политика е създаването на възможност хора, придобили знания и умения по неформален начин, да официализират знанията си. „Ако държавата не вземе мерки, тези хора ще преминат в сивата икономика“, заяви Нейков.

Той смята, че трябва да се работи по мерки и програми за изграждането на капацитет у хората и повишаване на тяхната квалификация. За него официалното признаване на знания и умения, придобити по неформален начин, е абсолютно наложително.

„Необходимо е в кратки срокове да се инвестира в обучение и квалификация не само на млади, но и на възрастни хора, които по един или друг начин са придобили знания и умения, но нямат официален документ за това“, уточни той.

Трябва да се предвиди възможност тези хора да полагат изпит пред външен оценяващ орган, което на практика да признае квалификацията им, посочи Нейков. И уточни, че ЕС вече е създал такъв орган и има изисквания и към България.

Експертът напомни, че страната ни е на първо място в ЕС по дял на хората, отпаднали от училище и такива с непризната квалификация, които не са атрактивни за работодателите, а създаването на такъв оценяващ орган трябва да е сред първите задачи на социалното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още