IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Райчинов: Води се неправилна политика в здравеопазването

Ако не се вземат необходимите мерки по проблемите, нещата неминуемо ще се влошат, смята председателят на БЛС

12:34 | 07.04.14 г.
Цв. Райчинов: Води се неправилна политика в здравеопазването

Неправилната политика, която се води в българското здравеопазване, е сред най-сериозните спънки да се случи така наречената здравна реформа. Това казва в интервю за Puls.bg д-р Цветан Райчинов, председател на Български лекарски съюз (БЛС), по повод на днешния празник - 7 април - Деня на здравния работник.

Той посочва, че трябва да се работи в много посоки - и в структурата, и в управлението, и като ценови подход към отделните дейности. „За съжаление, политическата воля е нулева. Обществото също е малко "резистентно" към здравеопазването и този сектор някак остава извън приоритетите и на политиците, и на хората. Ако българинът наистина милееше за своето здраве, щеше да натисне достатъчно така, че да се случват добри неща. Не го виждам!, казва Райчинов.

По темата за новата методика за финансиране на болниците, при която бюджетите ще се определят на принципа "месец за месец" той коментира, че и самият той не е наясно какво значи това "месец за месец", тъй като не се знае нито на каква база ще се формира този месечен бюджет - дали на предходната година, дали на изпълнението само от предния месец, вземат ли се предвид нови дейности и други.

„Така че още не мога да кажа, за пръв път се въвежда такава практика, но тя е принудителна заради липсата на средства. Вече е ясно, че до края на годината дефицитът на здравната каса ще надхвърли 200 млн. лв. и тези пари така или иначе трябва да се намерят, защото лечебните заведения не могат да останат без финанси“, коментира председателят на съсловната организация.

Той повтори предложението на Съюза държавата да започне поне да заплаща пълния размер на здравните вноски за децата, защото това ще реши много проблеми не само за тази година, но и занапред.

На въпрос дали ще се подобри нещо в здравеопазването през следващите месеци Райчинов отговори, че БЛС не поддържа която и да било политическа партия и за нас добрата политическа сила е тази, която прави и друго, освен предизборни обещания. Наистина трябва да се действа. Ако не се вземат необходимите мерки по проблемите в здравеопазването, нещата неминуемо ще се влошат. Истински се надявам това да не се случи.

Цялото интервю с д-р Цветан Райчинов можете да прочетете в Puls.bg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още