IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България сред страните с най-лош транспорт в ЕС

За България се отчитат високи средни емисии на въглероден двуокис от новите автомобили и слаби резултати в областта на иновациите

18:03 | 10.04.14 г.
България сред страните с най-лош транспорт в ЕС

България, Полша и Гърция са в дъното на класация за състоянието на транспорта в Европейския съюз (ЕС). Това показват данни на Европейската комисия, представени днес.

За България се отчитат високи средни емисии на въглероден двуокис от новопридобитите леки пътнически автомобили. Добри резултати се наблюдават в областта на морския транспорт. Резултатите в областта на иновациите са слаби, но страната ни се справя добре в прилагането на европейското законодателство в националните закони.

България попада сред петте държави с най-добри постижения в три категории, а в 9 категории е сред петте страни с най-слаби резултати, като това формира отрицателен краен баланс (-6). Такъв е крайният резултат и на Полша и Гърция.

Около 80% от пътническите превози у нас се извършват с лични автомобили, около 10 на сто - с автобуси, около 5 на сто - с влакове, а едва около два процента - с трамвай и метро, сочат данните. При товарните превози отново преобладават шосейните (около 60 на сто), следвани от вътрешните водни пътища (около 25 на сто), железниците (10 на сто) и продуктопроводите (около 5 на сто).

Общо в ЕС най-добри постижения в областта на превозите отчитат Холандия, Германия и Великобритания.

Данните са обобщени по вид транспорт (автомобилен, железопътен, воден и въздушен), както и по една от категориите "Единен пазар" (достъп до пазара, регулиране), "Инфраструктура", "Въздействие върху околната среда", "Безопасност", "Въвеждане на правото на ЕС", "Нарушения на правото на ЕС", "Иновации и научни изследвания" и "Логистика".

Целта на тази първа класация е да представи моментното състояние на превозите в държавите от ЕС и да им помогне да установят недостатъците, както и да определят инвестиционните и управленските приоритети. Класацията обединява данни от различни източници - Евростат, Европейската агенция за околна среда, Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още