IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев се среща с еврокомисаря по енергетиката Йотингер в Брюксел*

Водеща тема на разговора ще бъде „Южен поток" и законовите промени, които засягат статута му на българска територия

10:31 | 24.04.14 г. 2
Стойнев се среща с еврокомисаря по енергетиката Йотингер в Брюксел*

Ключова среща между българския енергиен министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел предстои днес, съобщи bTV.

Срещата бе поискана от Йотингер веднага след като ДКЕВР започна процедурата по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про. В писмото си еврокомисарят напомни, че ДКЕВР е независим регулатор и трябва да взима решения като такъв. Според комисаря става въпрос за търговски спор, който трябва да се решава в съда.

Днес водещата тема на разговорите ще бъде газопроводът „Южен поток" и промените в Закона за енергетиката, които засягат статута на газопровода в българката му част. Комисарят по енергетика поиска писмено разяснение за предложените изменения от Драгомир Стойнев. В края на миналата година Йотингер получи мандат от българското правителство да преговаря с Русия за „Южен поток”.

Преди дни Стойнев беше категоричен, че Русия е стратегически партньор на страната и българското правителство ще се бори проектът „Южен поток” да се осъществи.

Днес българският енергиен министър и еврокомисарят по енергетиката ще обсъждат и процедурата за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас. До наказателната процедура срещу дружествата се стигна, след като те отказаха да платят на НЕК дължими близо 350 млн. лв.

Държавната компания обаче също им дължи. На открито заседание в ДКЕВР трите компании ЧЕЗ, Енерго-про и EVN се защитаваха публично, че спорът им с НЕК не е основание за отнемане на лицензи. Съдът трябва да реши това. На заседанието присъстваха и посланиците на Чехия, Испания и Австрия, както и дипломати от още три европейски посолства.

Друг въпрос, който се очаква да бъде обсъден, е енергийната сигурност на България на фона на кризата в Украйна.

За БТА говорителят на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер съобщи, че в следващите седмици Стойнев и Йотингер ще обсъдят отново промените в българското законодателство, свързани с изключването на част от "Южен поток" от третия енергиен пакет на ЕС, преди тези промени да бъдат разгледани на второ четене от Народното събрание.

Въпросите за газопровода и за лицензите на ЕРП-тата ще бъдат обсъдени на техническо равнище, като първата среща на експертите на ЕК с български представители е насрочена за днес, допълва Бергер.

Програмата на Стойнев предвижда днес той да разговаря и с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния. Двамата ще обсъдят конкурентоспособността на българската енергетика и либерализирането на енергийния пазар.

Предвижда се след края на срещите си министър Стойнев да говори пред български журналисти.

* Допълнена с коментара на говорителя на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер

Всичко за спора между НЕК и ЕРП-тата може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 10 години
Коментара е ясен "няма да отнемат лицензите, това е пореден нагъл предизборен популизъм. А после! После ще се оправдаят със съда, че те да, но съда не. Нагли маскари. Какво ще чакаме? само още по плоски лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bkbelchev
преди 10 години
Ще чакаме коментара на министър Стойнев след завръщането му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още