IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: С поне 10% годишно ще се повишават заплатите в спешната помощ

Липсата на лекари у нас се преекспонира, отговаряме на европейските стандарти, заяви здравният министър

09:17 | 08.05.14 г.
Т. Андреева: С поне 10% годишно ще се повишават заплатите в спешната помощ

Заплатите на лекарите от спешната помощ ще бъдат увеличавани с поне 10% на година и това са възможностите на бюджета в момента. Заплащането в сектора не е повишавано от години с изключение на два случая, когато лекари са излизали на протест. 

Това коментира в ефира на Нова телевизия здравният министър Таня Андреева.

Тя обеща, че до една година пациентите в страната ще усетят промените в здравната система. За този период ще бъдат открити 2-3 национални болнични комплекса, които са с оборудването на спешния център „Пирогов” в София. Първият от тях ще бъде в Бургас.

Здравният министър беше категорична, че липсата на лекари се преекспонира и ще бъдат намерени кадри за новите спешни центрове.

„У нас работят 29 хил. лекари и на глава от населението покриваме европейските стандарти”, допълни още тя.

Здравният министър коментира още, че ще има и промени по отношение на комисиите на ТЕЛК. Те вече ще бъдат единни, а не общи и специализирани, а в тях ще могат и да участват и специалисти от болничната и извънболничната помощ, защото лекарите в комисиите се деквалифицират във времето. Целта е да има повече комисии и по-бързо да бъдат издавани заключенията по отделните случаи.

Проблемите в сектора на здравеопазването са идентични в целия Европейски съюз (ЕС), смята още Таня Андреева. Тя коментира, че по време на неформална среща с останалите здравни министри от общността в Атина е станало ясно, че в Германия също предстои реформа за връзката между спешната и болничната помощ.

У нас нещата са се задълбочили, защото не са взимани мерки години наред, допълни още здравният министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още