fallback

Българският лекарски съюз отчете успешна финансова 2013 година

Изплатени са напълно глоба и кредит на организацията, а всички разходи са намалени под предвиденото в проектобюджета

11:08 | 10.05.14 г.

Делегатите на Събора на Българския лекарски съюз (БЛС) приеха единодушно положителния финансов отчет за миналата година, съобщиха от съсловната организация.

„Въпреки че 2013 г. беше най-тежка като финансово натоварване, предвид глобата от 80 хил. лв. и продължаващия кредит от 420 хил. лв., който трябваше да изплащаме, годината завърши много успешно и като цяло всички параметри са изпълнени под заложените предварителни разходи, т.е. по всички пера имаме икономии“, се казва в доклада.

Глобата от 80 хил. лв. е изплатена напълно, а през април е изплатена и последната вноска по кредита. От съюза посочват още, че членският внос се издължава изцяло и с незначителни закъснения.

Въпреки тежките погасителни планове наличната сума в сметките на организацията към 31 декември 2013 г. е малко над 373 хил. лв., съобщи председателят на организацията д-р Цветан Райчинов.

Като цяло, през миналата година всички разходи на организацията са намалени под предвиденото в проектобюджета, сред тях разходите за основни материали, за персонал, за командировки, представителни разходи и за външни услуги.

Същевременно се увеличават приходите от реклама във вестника и сайта на организацията – с около 4 хил. лв., както и по отношение на спонсорските договори за различните мероприятия на БЛС. На практика те са осигурени почти изцяло от външни средства и за тях пари от бюджета не са изразходвани, отбелязват от организацията. Същото важи и за средствата за стипендии за млади лекари.

Съборът е във Варна и ще продължи до утре. Днешното заседание продължава с разискване на проблемите по недофинансиране на системата и реакцията на съсловието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
fallback