IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата от Маришкия басейн ще поскъпнат от 1 юли

Българската енергетика не е за продан, но й трябват инвестиции, за да се развива, убеден е енергийният министър Драгомир Стойнев

08:28 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Въглищата от Маришкия басейн ще поскъпнат от 1 юли

През следващия регулаторен период, т.е от 1 юли 2014 година, цената на въглищата от „Мини Марица изток” ще бъде увеличена от 75 лева за тон условно гориво на 77 лева, обеща енергийният министър Драгомир Стойнев по време на посещението си в Стара Загора в неделя.

Припомняме, че със заповед на Драгомир Стойнев от 1 септември 2013 година цената на въглищата беше увеличена с 3,50 лева до 75 лева за тон условно гориво. Това стана ден преди официално посещение на министъра в региона и според прогнозите на Стойнев тогава това увеличение няма да има отражение върху цената на електричеството. 

Вчера енергийният министър, отново на посещение в Стара Загора, коментира, че предишното управление умишлено е водело "Мини Марица изток" към приватизация. След законодателните промени на правителството в сектора обаче тенденцията е била обърната и мината отново е заработила активно, като през октомври добивът на въглища е бил рекордните 3,51 млн. тона, допълни още той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

В момента в мините се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени напълно. През декември в дружеството е реализиран и най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години.

„Вече говорим и за подписан договор за доставка на нов компактен роторен багер, както и за подмяна на 2 амортизирани багера с нови такива, осигурени чрез сключено споразумение по Международен фонд „Козлодуй” с Европейската банка за възстановяване и развитие ”, каза още Драгомир Стойнев, коментирайки, че вече е дошло времето на инвестициите в енергетиката.

„ Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции ние можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем”, каза още той и обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 година производството на електроенергия в страната се е увеличило с 9,83% спрямо същия период на 2013 година.

Днес комплексът "Марица Изток” работи с 36,85% повече спрямо първите пет месеца на миналата година, а АЕЦ „Козлодуй с 5,33%. Износът на електричество нараснал с почти 100%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още