IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ прати на КС комисията "Плевнелиев"

Недопустимо е НС да контролира президента, заяви Цецка Цачева

16:55 | 14.05.14 г.
ГЕРБ прати на КС комисията "Плевнелиев"

71 народни представители от парламентарната група ГЕРБ са внесли в  Конституционния съд искане да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента за създаване на временна анкетна комисия "Плевнелиев". Комисията трябва да проучи връзки на политици с енергийни дружества. Анкетният орган бе създаден с решение на парламента от 8 май т. г.

"Конституцията на Република България е категорична, че с оглед принципа на разделение на властите и баланса между тях е недопустимо Народното събрание да осъществява контролни функции върху държавния глава", заяви Цецка Цачева, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ, след като внесе в Конституционния съд искането.

От дебатите в пленарната зала стана ясно, че целта на комисията, по думите на нейния председател Магдалена Ташева от „Атака”, е да разследва и установи действията на държавния глава, обясни Цачева.

Според ГЕРБ има нарушение както на принципа за разделение на властите, така и на принципа на правовата държава.

"Нееднократно Конституционният съд се е произнасял, че Народното събрание не може да изслушва държавния глава по какъвто и да е повод. Единственото изключение е, когато по съответен ред има внесено искане за повдигане на обвинение пред Конституционния съд за държавна измяна или грубо погазване на основния закон на държавата", подчерта Цецка Цачева.

Според нея новата комисия е сформирана единствено с предизборни цели, обслужващи управляващите парламентарни групи и партии.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още