IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум в измамите с командировки на българи в Германия

След отварянето на германския трудов пазар за българи е регистриран ръст на злоупотребите с родни фирми, които командироват работници в страната

16:49 | 15.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Бум в измамите с командировки на българи в Германия

Бум в измамите с командировки на българи в Германия отчетоха от Консултативния център за мобилни европейски услуги. След отварянето на германския трудов пазар за българи е регистриран ръст на злоупотребите с родни фирми, които командироват работници за извършването на различни дейности в държавата с най-развитата икономика в Европа. Това коментира Рюдигер Винтер, ръководител на отдел към организация “Труд и живот” и шеф на проекта “Консултативен център за мобилни европейски услуги” в Хамбург, цитиран от информационна агенция „Черно море“.

Проблемът идва от там, че българските работници се командироват според условията на местния трудов пазар с изключително ниски възнаграждения. В германското законодателство има изискване за минимален размер на заплащането при командировка, който е в пъти по-голям от този във вашата страна. Така осигуровките, които се плащат върху тези трудови договори, не могат да покрият разходите за здравно осигуряване и останалите такси по закона за трудово-правните отношения, обясни Винтер.

Той уточни, че към момента представляваната от него организация работи по 400 дела, касаещи трудовите права на чужденци в Хамбург. Повече от половината от тях са случаи с български фирми и работници. Съдебното производство по такъв тип казуси в Германия трае от 6 месеца до 2 години. Именно поради тази причина е много важно самите работници да знаят правата си, за да могат после добре да се защитят в съда, препоръча немският специалист. Той бе категоричен, че според действащите нормативни уредби в рамките на Европейския съюз всяка една българска фирма носи правна отговорност за неспазването на законовите разпоредби на друга държава от алианса.

Рюдигер Винтер отчете още, че след отпадането на ограниченията за работа на българи на германския трудов пазар се е засилил интересът на родните гастарбайтери към Германия. 5 000 българи са работили във втория по големина град в Германия през 2013 г. За жалост, те са предимно с ниска или неподходяща квалификация и не знаят езика, коментира експертът. Най-голяма част от тях са българи и български граждани с турски произход, незначителен е броят на представителите на ромския етнос. Родните гастарбайтери са заети предимно в сферите на почистването, логистиката, строителството и месопроизводството, уточни Винтер.

Именно поради тази причина е създаден проекта “Консултативен център за мобилни европейски услуги”. В офисите на организацията може да получите съдействие и правна помощ, ако решите да работите в Германия, но преди това се запознайте много добре с правата си, за да бъдете защитени от германското законодателство, съветва Рюдингер Винтер.

В заключение немският специалист поиска от българските посреднически фирми по-коректно отношение в подбора на кадри и ясно разясняване на условията на германския трудов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още