IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Водим дискусии за регулярни доставки на ток към Сърбия

България продължава да помага на бедстващите от наводненията, посочи вицепремиерът

11:33 | 21.05.14 г.
Бобева: Водим дискусии за регулярни доставки на ток към Сърбия

България продължава да помага на бедстващите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина, каза вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР, като изрази съболезнования към близките на жертвите. Тя заяви, че освен аварийното подаване на ток българските и сръбските власти водят разговори за регулярни доставки на ток към Сърбия.

Вчера Бобева е провела консултации за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите в тези райони, като е поканила български компании, производители на минерални води да организират спешни доставки за бедстващите. Камиони с минерална вода, битова химия, детски храни и санитарни материали  вече пътуват към бедстващите райони, каза днес Бобева.

Вицепремиерът заяви още, че Сърбия е поискала от България да предостави регулярно и ток. Бобева уточни, че се водят дискусии между Министерството на икономиката и енергетиката и съответните власти в Сърбия.

„Ние, разбира се, аварийно подаваме ток, където е необходимо. Имаме спогодба със съседните държави, но се опитваме да уредим и регулярни доставки, ако е необходимо, тъй като, доколкото разбираме, са наводнени основните централи в Сърбия“, посочи вицепремиерът.

За извънредни ситуации процедурата по износ на ток се задейства автоматично, но за регулярните са необходими предварителни дискусии, за да се установи дали действително има потребност, дали бързо ще се възстановят сръбските централи, обясни вицепремиерът.

Според еврокомисаря по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева до момента 14 страни от ЕС са откликнали на молбата на двете държави за помощ. Те са предложили хеликоптери, помпи, лодки и палатки. Около 450 европейски спасители се намират в Сърбия и в Босна и Херцеговина.

Сръбското правителство обяви днешния и следващите два дни за дни на траур в памет на жертвите от незапомнените наводнения. Повече от 230 обучени спасители от Евросъюза работят в районите на бедствието. Българският екип, който замина преди дни, се грижи за отводняването на село Ракитово край Ягодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още