IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с награда от ЕК за "Натура 2000"

До края на годината 234 защитени зони трябва да бъдат обявени в Държавен вестник

14:54 | 22.05.14 г. 2
България с награда от ЕК за "Натура 2000"

България получи награда на Европейската комисия за проект, свързан с „Натура 2000“  - мрежа от над 27 000 защитени зони, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони. Страната ни е отличена за  проект за спасяване на царския орел в Сакар, съобщи Еврокомисията.

Носителите на първите награди са обявени на церемония в Брюксел вчера вечерта. Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник връчи отличията, които са признание за управлението на зони от „Натура 2000“

Победителите

Наградата за опазване взе проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за спасяване на царския орел в Сакар, България. Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни компании, местната популация на този застрашен в световен мащаб вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването. Чрез съвместната работа с енергийни компании за изолиране на опасни електропроводи и заравяне на висящи кабели успешно е премахнат рискът от токов удар — сериозен проблем за грабливите птици.

Проект в Сигишоара-Търнава Маре, Румъния, спечели наградата за социално-икономически ползи, показвайки как „Натура 2000“ води до растеж и устойчив поминък в селските райони. Благодарение на проекта 2300 фермерски семейства в региона получават приходи от над 2,5 млн. евро годишно.

Наградата за комуникация взе проект в Чехия за защита на сухите тревни местообитания в региона Лоуни. Всяка година през май проявата „Честване на степите“ привлича 1000 души, а ежегоден конкурс за изкуства помага за запознаване на децата с опазването на природата.

Наградата за постигнат компромис взе проект в зоната Вейвергебид ван Миден в белгийската провинция Лимбург. Собственици на земя, организации и органи в областта на природата, които са били в конфликт, сега работят заедно за управление на влажните зони.

Наградата за работа в мрежа и трансгранично сътрудничество получи мрежа за техническо сътрудничество в Испания за разработването на стандарти за управление и на информационен уебсайт за „Натура 2000“. Реболар дел Навалпотро в Гуадалахара е една от областите, където тези действия са успешно приложени, показвайки, че „Натура 2000“ е както мрежа от видове и местообитания, така и мрежа от хора.

Европейската комисия смята в бъдеще да връчва тази награда ежегодно.

Междувременно от Българска фондация "Биоразнообразие" съобщиха, че в България до момента 119 от зоните в „Натура 2000“ са официално обявени в Държавен вестник след одобрението на Брюксел. До края на годината трябва да бъдат обявени още 234 защитени зони. След това трябва да се проведат обществени обсъждания и екоминистърът да издаде заповеди за зоните, в които детайлно да се опише в кои терени се налагат ограничения и кои могат да се развиват икономически дейности.

Досега няма нито един приет План за управление на защитена зона, има приети само петнадесетина планове за управление на защитени територии, отбеляза Стефан Аврамов от Фондацията, цитиран от БТА.

България е на трето място в Европа по покритие на европейската екомрежа Натура 2000 с 34,4 на сто от територията на страната. Преди нас са Словения с 35,52% и Хърватия с 34,8%. След България са Кипър (28,37 на сто), Гърция (27,29 на сто) и Испания (27,27 на сто), посочиха от фондацията.

"Биоразнообразието е шанс за България, а не проблем, който трябва да се преодолее", каза Петя Шереметова от организацията.

Според природозащитниците в няколко от предвидените в "Натура" защитени зони вече е нанесено сериозно увреждане. Пресушен е водоем край Пловдив, важен за птиците, изградени са голф игрища край морето, а в "Рила буфер" се строят мини ВЕЦ-ове, които ще унищожат 20 на сто от популацията на главоча, посочи Аврамов.

Екоактивистите се надяват МОСВ да обяви зоните и да заложи рестриктивни режими, които да прекратят и строежите по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
tnm
преди 9 години
Да, обаче защитените територии в Европа са средно около 12%, а България - 5%.Режимите в защитените територии са доста по-строги от тези в НАТУРА 2000, особено ако става въпрос за резервати.Колкото до Тома ... На него не му трябва да изнудва българския бизнес. Достатъчно e той и екипа му да "сгънат" няколко милки от плановете за управление на защитените зони и природните паркове:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
todor6104
преди 9 години
Тъй наречените "ЕКОЛОЗИ" ги интересува Натура 2000 да заема колкото може повече площ, за да могат да контролират бизнеса там. Средно за Европа 18%, а за България 36% и ще има и още. Който иска да прави бизнес на една трета от територията на републиката, трябва най-напред да се наведе пред Тома Белев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още