fallback

Графика на деня: Рискът от изпадане в бедност в ЕС е най-голям в България

През 2012 г. рискът е нараснал най-много в спасяваните държави Гърция и Кипър, а най-нисък е в Холандия, разкрива Евростат

13:12 | 30.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Чудите се защо крайно левите (не сме щастливи и искаме още спасителни заеми) и крайно десните (политиката на Европейския съюз не ни се нрави особено) се превърнаха във върли евроскептици? Вероятно графиката от нюзлетъра на Нирай Шах от Bloomberg Brief ще даде някои отговори.

През 2012 г. делът на хората, които се намират в риск от изпадане в бедност или от социално изключване, в Европейския съюз се увеличи с 0,5 процентни пункта до 24,8%. Или това са 124,2 млн. души, сочат последните актуални данни, цитирани от ZeroHedge.

Рискът е нараснал най-много в спасяваните държави Гърция и Кипър, където делът на хората, заплашени от бедност, е нараснал с 3,6 и 2,5 процентни пункта, съответно.

Най-нисък е рискът в Холандия – 15%. А най-висок - в България. У нас цифрата доближава 50%, което означава, че на практика всеки втори е заплашен от изпадане в бедност или от социално изключване. Нашият дял е двойно по-висок от средния за ЕС. Зад нас са Румъния (41,7%) и Латвия (36,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
fallback