fallback

МФ: България покрива числовите критерии за членство в еврозоната

България, заедно с Литва, Чехия и Швеция, е сред страните извън еврозоната, които изпълняват всички числови критерии, посочват от министерството

17:49 | 05.06.14 г. 8
Автор - снимка
Редактор

България покрива четирите числови критерия за членство в еврозоната. Това сочат Конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), публикувани на 4 юни, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Това са вторите два подобни доклада на ЕК и ЕЦБ след тези през 2012 г., които потвърждават, че България покрива всички числови критерии на еврозоната, отбелязват от ведомството.

България, заедно с Литва, Чехия и Швеция, е една от страните извън еврозоната, които изпълняват всички числови критерии за членство.

Страната ни успешно изпълнява критерия за ценова стабилност с годишна инфлация до май т. г. от -0,8% при референтна стойност от 1,7 процента.

Бюджетният ни дефицит за 2013 г. е в размер на 1,5% от БВП и под референтната стойност от 3%.

Дългосрочният лихвен процент на България за периода май 2013 г. - април 2014 г. е средно 3,5% - под референтната стойност от 6,2% според критерия за конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

Съотношението брутен държавен дълг/БВП е 18,9%, значително под референтната стойност от 60%.

Полша, Румъния, Унгария и Хърватия не покриват по един или два критерия.

С настоящите доклади Литва се допуска в еврозоната от 1 януари 2015 г. Швеция още при създаването на еврото не идентифицира приемането на общата валута като цел.

От министерството публикуват и таблица, която сравнява показателите на страните:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
fallback