fallback

Миков: БСП поема негативите от управлението

Писмото от ЕК за "Южен поток" не е издържано юридически, смята председателят на НС

23:42 | 07.06.14 г. 10

Председателят на НС Михаил Миков заяви, че БСП поема негативите от управлението с ДПС заради липсата на коалиционно споразумение и ясни разграничителни линии и отговорности по отношение на кабинета.

В предаването "Полиграф" по телевизия Bulgaria On Air той бе категоричен, че социалистите плащат по-висока цена от ДПС, непропорционална на отговорностите на това правителство.

"Няма особена изненада - всяка от партиите тръгва за излизане от управленската конфигурация. Очевидно е, че след резултатите от европейските избори е необходимо да се отиде на предсрочни избори", обясни той.

Миков призна също, че има „елемент на недобър политически стил", когато това се прави от по-малкия партньор. Не бих го драматизирал, това ускори процеса, каза той.

Миков уточни, че предложението за предсрочни избори и задъжително гласуване е обсъждано във формат „членове на ИБ, парламентарна група“, а във вторник на Националния съвет дискусията ще продължи.

„Очевидно, че ранната есен е нашето желание и намерение, да се надяваме, че ще се стигне дотам“, коментира той.

Председателят на НС заяви, че подкрепя дискусия за задължителното гласуване, предложено от Сергей Станишев.

Вчера лидерът на левицата се обяви за задължително гласуване с аргумента, че рестартът на държавата има нужда от масираното участие на гражданите.

Миков коментира, че въпросът за недоверието в институциите е европейски въпрос. "Ако тези хора живеят зле, живеят бедно, живеят трудно, не одобряват това, което върши властта, се разходят до избирателните кутии и пуснят бяла бюлетина, нали тогава купеният вот ще тежи точно толкова", коментира той.

По думите на Миков писмото от Европа за "Южен поток" не е издържано юридически. Преди дни Брюксел официално обяви, че стартира наказателна процедура срещу България за газопровода, като се мотивира с това, че той трябва да отговаря на европейското законодателство.

"Те проявяват съмнение дали е приложен нашият закон и директивата. Тази сутрин внимателно го прочетох - става въпрос за политическа атака на комисията в оставка, за да блокира проекта с политически съображения", заяви председателят на НС.

Миков призова политическите партии у нас да се запознаят с писмото и да преценят "къде застават". В момента имаме геополитическа битка в България и в този сблъсък ние пак ще изтеглим "късата клечка", смята той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
fallback