IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия проучва възможността за износ в ЕС чрез карго терминал в България

Годишният стокообмен между двете страни се увеличава, е отчел посланик Бунян Саптомо

16:59 | 09.06.14 г.
Индонезия проучва възможността за износ в ЕС чрез карго терминал в България

Възможността за използване на летището край Стара Загора като карго терминал за индонезийски стоки е обсъдил  посланикът на Индонезия в България и Албания Бунян Саптомо по време на посещение в Стара Загора.

Проблемът е, че летището от години е затворено и периодично се повдига въпросът за превръщането му карго терминал, но засега никой не се наема с конкретни инвестиции, въпреки благопроиятното местоположение на аеропорта - в Централна България, близо до магистрала.

Ако работата му обаче се възстанови, е възможно да бъде използвано като подстъп при износа на индонезийски стоки към Европа, е заявил дипломатът, по информация на пресцентъра на община Стара Загора. Стокообменът между  Индонезия и Стария континент расте, е станало ясно по време на визитата.

Посланикът проучва и възможността български учени да разработят технология за отглеждане на пшеница в тропически климат и съответните сортове.

От общината са уверили дипломата, че Стара Загора е отворена за всички за бизнес намерения, като се осигурява „бърза  писта“ за всички инвестиционни проекти.

Посланик Саптомо е посочил, че с населението си от 240 млн. жители Индонезия представлява голям пазар за храни. Страната му внася от България 7 млн. т зърно и 2 млн. т соя годишно, както и кориандър и тютюн. По думите му, годишният стокообмен между България и Индонезия се увеличава.

Дипломатът е посочил, че страната му отделя 20 на сто от БВП за образование. Всяка година се предлагат стипендии за обучение на чуждестранни студенти за 6 месеца или една година, както и стипендии за магистратури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още