fallback

Публичната инвестиционна програма раздвижва пазара на труда в строителството

Според работодатели обаче повишеното търсене не е сигнал за излизане от кризата в този сектор

17:23 | 16.06.14 г.

Наред с повишеното търсене на сезонни работници в хотелиерството и ресторантьорството предстоящият активен туристически сезон отпуши и търсенето на работници в строителството, става ясно от изследване на Менпауър.

Предстоящата реализация на проекти по Публичната инвестиционна програма на правителството ще изисква работна ръка в тази сфера в следващите месеци, сочи изследването. В Североизточна България ще започнат проекти на стойност 65 млн. лева, финансирани по програмата. В Бургас ще се изгражда нов индустриален парк, който също ще открие нови работни места за строители. Ще се строи и нов комплекс за преработка на нефт в бургаската рафинерия, в чието строителство се очаква да бъдат ангажирани около 3 хил. души.

Това обаче не е сигнал за излизане от кризата в сектора. Раздвижването в строителството зависи от изпълнението на големи инфраструктурни проекти и от напредък при жилищното строителство, каквото в момента липсва, коментира за Investor.bg заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. По негови думи е трудно да се прогнозира кога може да се случи това.

Въпреки това неговите очаквания са до края на годината да има положителна промяна и в този важен за страната сектор. Според експерта първите положителни сигнали за раздвижване на пазара на труда се забелязват още от края на 2013 година, но без раздвижване в строителството чувствителна промяна на пазара на труда няма да има.

Останалите сектори, които ще наемат повече служители през лятото, са финанси, застраховане, недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
fallback