IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите компании разбиват защитата на най-големия противник на ГМО

Решение на европейските правителства дава предимство на мултинационалните компании, твърди природозащитник

12:46 | 22.06.14 г. 2
Големите компании разбиват защитата на най-големия противник на ГМО

Големите мултинационални компании, които произвеждат генно-модифицирани организми (ГМО) култури, направиха стъпка напред в стратегия да разбият защитата на най-големия противник на ГМО – Европа. Така природозащитникът от „За Земята“ Ивайло Попов оценява решението на европейските правителства, които се съгласиха държавите от Европейския съюз (ЕС) сами да решават за отглеждането на ГМО на териториите им. Предстои това решение да бъде одобрено и от Европейския парламент.

Новите правила позволяват на всяка страна да забрани отглеждането на ГМО на територията си поради причини, различни от здравеопазването и околната среда, например земеделски политики.

Според природозащитната организация обаче има още една промяна – при сегашното предложение националните правителства, които са против ГМО, ще бъдат принудени да питат за съгласие биотехнологичните компании, за да се изключи територията на страната членка от разрешението за ГМО. „Комуникацията ще става чрез ЕК, за да няма съмнения за натиск и корупция“, каза Попов.

Какви са последствията?

„Ако ЕК одобри дадена ГМО култура, а правителството на съответната страна не я иска, ще пита производителя дали е съгласен. Очаква се компаниите да не настояват, а да се насочат към държави, които са отворени към ГМО производството – такива сигнали идват от правителствата на Великобритания, Испания, донякъде Чехия и Дания“, твърди  Ивайло Попов.

На практика се засилва влиянието на световните гиганти, а ЕК прехвърля „горещия картоф“ към националните правителства.

Процедурите за разрешаване на ГМО култури, например царевица, ще се ускорят, опасява се природозащитникът. 

Сдружението „За Земята“ смята, че решението отваря вратата за съдебни спорове и огромни санкции за страните-членки.

Компаниите ще спечелят, защото дори само в една – две страни да се отворят към модифицираните култури, ще са „пробили“ защитата на Европа като най-голям техен противник, смята Попов.

Той обаче отчита, че общественото настроение в ЕС като цяло е против ГМО и това със сигурност ще ограничи разпространението на тези култури.

Сдружение „Форум Природа” също излезе с позиция по решението на Съвета по околна среда към ЕС. Организацията обвинява политиците, включително и министъра на околната среда, в липса на загриженост за бъдещето на природата.

Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО. Компаниите производителки на семена чакат от 40 години това решение, казва организацията, като посочва, че Люксембург и Белгия не са подкрепили решението.

Компромисният текст на проектозакона, договорен от гръцкото председателство на ЕС, създава правен вакуум за прилагане на забраната за отглеждане на ГМО на национално ниво. Зад гърба на всички ни се вземат важни решения, касаещи нашия живот и живота на нашите деца, и отново позицията на българската страна е неизвестна за обществото, твърди сдружението. В позицията се допълва, че този управленчески стил и политика са порочни и обидни за обществото.

На 9 юни Съвет по европески въпроси към МС съобщи позицията на България по предложението за промени на Директива 2001/18/ЕО относно възможността за държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на тяхна територия. „България подкрепя компромисния текст на Гръцкото председателство, който дава адекватен отговор на всички поставени от нас въпроси и създава солидна правна база за налагане на забрана на национално ниво за отглеждане на ГМО на територията на държава членка въз основа на ясни процедурни правила“, е българската позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
Аз лично съм сигурен, че съвсем скоро всички европейски страни ще допуснат ГМО културите. Особено яростни в борбата си производителите на препаратите за растителна защита, защото ще отпадне нуждата от техните препарати. Още повече няма доказан факт на вредно въздействие на ГМО.Запомнете няма нито един факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още