IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните заплати у нас - над средния за ЕС

Възнагражденията в България са се повишили с 2,8% през първото тримесечие на годишна база, докато увеличението в Европейския съюз е било 1,7%

16:13 | 17.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на работните заплати у нас - над средния за ЕС

Ръстът на работните заплати на 18-те държави членки на еврозоната се е забавил през първите три месеца на тази година, въпреки че общите разходи за труд нараснаха с по-умерено темпо – два признака, според които инфлационният натиск в еврозоната отслабва, пише MarketWatch.

У нас за същия период Евростат отчита ръст на работните заплати над средния за Европейския съюз, но и по-слаб в сравнение с последното тримесечие на предходната година.

Делът на свободните работни позиции в еврозоната се е покачил минимално през първото тримесечие спрямо финалното на 2013 г., което предполага, че безработицата най-вероятно ще продължи да спада в следващите месеци, въпреки че темпото на понижение няма да бъде така рязко.

За периода януари-март заплащането на работниците в 18-членния валутен блок се покачи само с 1,5% спрямо същия период на миналата година, след като през предходното тримесечие заплатите скочиха с 2 на сто. Общите разходи за труд, които включват данъците и други разходи за работодателите – се повишиха с 0,9%. През предходното тримесечие те нараснаха с 1,6%.

За същия период, но сред държавните членки на Европейския съюз, прирастът на възнагражденията в първите месеци на 2014 г. остана без изменение в сравнение с предходното тримесечие – 1,7%.

Редица държави членки в еврозоната записаха спад на работните заплати през тримесечието. Най-голям бе той в Кипър – 6,9% в сравнение с края на 2013 г. Следва Хърватия с 1,7%. В Ирландия и Италия той бе съответно 0,2% и 0,1%. В Германия заплатите нараснаха с 2,3%. Контрастът предполага, че ребалансирането на икономиката на еврозоната продължава и в началото на 2014 г.

От графиката е видно, че първи по ръст на разходите за труд за тримесечието на годишна база са Латвия (7%), Естония (6,8%), Румъния (5,3%) и Полша (4,2%). В България работните заплати са скочили с 2,8% на годишна база, като през периода септември-декември 2013 г. повишението бе с 8,7 на сто. По отношение на разходите за труд – ръстът им е с 3,6% на годишна база при 8,4% за последните месеци на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:15 | 06.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Чудесна новина! В България от 500лв заплатата се е качила на 514 (с 14 лева). В Европа от 2500 ЕВРО се е качила на 2542.5 евро (с повече от 83лева). Разликата е в наша полза според автора?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още