IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ са отправили ново предложение към кредиторите си

Дружеството предлага намаляване на вземанията с 30% за сметка на съкратени срокове за изплащане

14:42 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БДЖ са отправили ново предложение към кредиторите си

През миналата седмица „БДЖ – Холдинг“ е отправил ново предложение към кредиторите си, което включва редукция на вземанията с 30%, но за сметка на намален срок на изплащането – от 10 на 6 години. Това съобщи зам.-транспортният министър Антон Гинев, цитиран от БТА.

Ако предложението бъде прието, „дупката“ в бюджета на дружеството ще бъде в размер на 178 млн. лева. От БДЖ очакват отговора на това предложение от банките кредитори до края на месеца.

„Вноските към банките кредиторки се подават и сега, но това, към което се стремим, е редукция на тези задължения“, обобщи Гинев.

Същевременно от компанията очакват решението на Европейската комисия (ЕК) за отпускането на държавни субсидии, с които да бъде покрит недостигът в бюджета на компанията в размер на 178 млн. лв. От комисията са поставили допълнителни въпроси, свързани с изпратеното искане, уточни още зам.-министърът.

Гинев очаква компанията да получи субсидии в размер на 170 млн. лева, които ще дойдат от държавния бюджет. От компанията искат разрешение от ЕК за този транш, защото по принцип той представлява нарушение на европейските правила в частта им за държавното финансиране.

По принцип компаниите в ЕС могат да получат изключение от директивите, стига да го изискат и ако ЕК прецени, че отпускането на средствата от държавния бюджет няма да наруши нормалната конкурентна среда в сектора.

На този етап БДЖ няма да разпродава вагони, включително и 25-те дизелови локомотива, каквито идеи имаше по-рано, обясни още Гинев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още