IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екологичната оценка ще важи 5 години, предвиждат законови промени

За този срок актуалността на заключенията изтича, смятат вносителите

16:04 | 19.06.14 г.
Екологичната оценка ще важи 5 години, предвиждат законови промени

Екологичната оценка на планове и програми да важи за срок от 5 години – това предвиждат промени в Закона за опазване на околната среда, публикувани за обществени консултации.

В проекта се посочва, че сега оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), която се извършва на инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии, действа в срок от 5 години. Сега решението по ОВОС губи сила, ако в срок от датата на издаването му не е започнало осъществяване на инвестиционното предложение.

Същият ред се въвежда и за екологичната оценка, тъй като актовете, свързани с нея, към настоящия момент са без срок на валидност, се посочва в мотивите към проекта. Ако съответният план или програма не бъдат одобрени и изминат 5 г., това може да постави под съмнение актуалността на заключенията в екологичната оценка.

Екооценката се извършва на планове и програми, които са в процес на изготвяне или одобряване от централни и териториални органи на изпълнителната власт, органи на местното самоуправление и Народното събрание.

Предложени са и промени в закона, свързани с пренасяне на евродирективи в българското законодателство, свързани с контрола на опасностите от големи аварии, предотвратяването и отстраняването на екологични щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още