fallback

Като евродепутат Станишев ще воюва за левите политики

Въпреки че заминава за Брюксел, Станишев не се отказва от лидерския пост в БСП

15:04 | 24.06.14 г. 15

Сергей Станишев ще заеме мястото си в Европейския парламент заради отговорностите, които има като президент на ПЕС (Партията на европейските социалисти), обясни самият той след като стана ясно, че вчера е подал заявление в НС за прекратяване на пълномощията му като народен представител.  В предизборната кампания Станишев  многократно заяви, че няма да отиде в Брюксел..

ПЕС не можа да спечели убедително изборите в Европа и остана втора политическа сила след ЕНП. Това означава, че социалистите няма да могат просто да налагат левите политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюват в трудни преговори с ЕНП, обясни червеният лидер.

Въпреки че заминава за Брюксел, Сергей Станишев няма да подаде оставка като лидер на БСП.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия, ще продължа битката за силна левица, която може да решава проблемите на хората, вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила, мобилизация и енергия на БСП“, коментира той. 

Станишев съобщи, че е предложил Атанас Мерджанов за мястото му като председател на Парламентарната група на левицата.

„Той има много политически и парламентарен опит, диалогичност, за да говори с другите парламентарни групи“, мотивира се лидерът на БСП.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 08.09.22 г.
fallback