IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемат се част от преференциите при изкупуване на енергия от ВЕИ

Промени в закона за ВЕИ предвиждат НЕК да изкупува само определени от енергийния регулатор количества зелена енергия на преференциални цени

18:15 | 26.06.14 г. 5
Отнемат се част от преференциите при изкупуване на енергия от ВЕИ

Отпадане на част от насърчителните политики за производство на ВЕИ, а именно определяне на преференциална цена за изкупуване на електрическата енергия, произведена от тези източници в централи с обща мощност над 10 мегавата, предвиждат изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Новите правила обаче не засягат водните централи, а само вятърните и соларните паркове, както и производството на енергия от биомаса.

Текстовете, за които съобщи и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, вече са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Според промените общественият доставчик (Националната електрическа компания), както и крайните снабдители (електроразпределителните дружества), изкупуват „зелена” енергия само от производителите, за чиито обекти са изпълнени всички условия за присъединяване.

По преференциални цени ще бъдат изкупувани количества, определени от ДКЕВР, въз основа на потреблението в страната. Останалите количества ще бъдат изкупувани по цена за излишък на балансиращия пазар.

Промените предвиждат още, че производителите на електрическа енергия от ВЕИ ще могат да избират дали да участват на регулирания пазар и да излязат на свободния, където да преговорят с потребителите за цената на електричеството.

До два месеца след влизането в сила на този закон ВЕИ-производителите трябва да приведат сключените договори в съответствие с новите моменти в закона, пише в преходните и заключителни разпоредби. При неизпълнение на това изискване сключените договори за изкупуване на енергия се прекратяват.

В приложените мотиви към закона е записано още, че промените ще осигурят необходимия баланс между производството и потреблението на електрическа енергия. Това е гаранция за надеждността на цялата енергийна система.

Авторите на текста очакват коментарите на заинтересованите страни до 9 юли, става ясно още от съобщението на портала за обществени консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Не знам за ВЕИ, но сега ще видят пенсионерите гласували за ДПС и сие /БСП/ кон боб яде ли, когато им сервират сметките за любимата им Белене и феноменалния проект на Доган, изпълнен при Цанков камък! Зимата има да тракат със зъби от студ и да се чудят от къде им е дошло.:)))) ..Станишков пак ще ги пързаля че следващото правителство им е криво и пак ще драпа да им щави голите гърбове! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
trendline
преди 9 години
Стояне, като гледам си информиран човек и ти е ясно че при фалит на 1-2 банки има пари за гарантиране на депозитите до еди каква си сума. Ако фалират 5 няма да има за всички. А банките кога ще понесат отговорност за неразумното кредитиране, в частност зелени енергийни проекти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
FlashTrade
преди 9 години
Ади, ве ПИЧ, ти добре ли ти е в *** червена?ТИ да не си гласувал за АТАКА, случайно...?????ТОЧНО ВАШИЯТ ИЗПУШИЛ ВОЖД ГИ ГОРЕШЕ ТИЯ И НЕ СЛУЧАЙНО Е В МОСКВА В МОМЕНТА ЗА НОВИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ. ДАЛИ НЕ ВЪРВИМ ПО РУСКИ СЦЕНАРИИ ? А ЗАЩОТО ЦЯЛАТА НИ ЕНЕРГИЙНА СИСТЕМА Е ЗАВИСИМА НА 80% ОТ РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ПОДКУПИ ТУК ЗА НЕЙНИТЕ ВЕЧЕ АГЕНТИ НЕ СА ЕДИН ДВАМА... ВКЛЮЧИТЕЛНО БОЛЕН...А ДАЛИ НА НЕГО НЕ МУ ПЛАТИ МОСКВА ДА ДЪРЖИ КВОРУМ,А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
ПИЧ ти явно нямаш пари в банка. Иначе нямаше да искаш банките да отпишат 3-4 милиарда лева дадени за соларни и ветрени паркове. А някоя може и да фалира. КТБ вече изяде гаранционният фонд. Ние с влоговете може да пием по една студена вода, но и вие със заемите още 100 години няма да видите нормална лихва. Ама тия неща простолюдието не ги разбира. За него ляб и зрелища. И от време навреме по малко злобни коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
ПИЧ
преди 9 години
Тези хора (от вятърните и соларните паркове) са крадци от гърба на Българския народ. Дано всички мерки които вземате не са само пушилка, а после да отпадат при съдебно обжалване.А за цените на тока, редно е да се направи едно повишение от 10%, стига с подаръците, а и също за да се намалят дефицитите в системата на енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още