IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 900 хил. лева събра БЧК за бедстващите след наводненията

Средствата ще бъдат изразходвани за най-пострадалите региони

17:50 | 03.07.14 г.
Над 900 хил. лева събра БЧК за бедстващите след наводненията

Над 900 хиляди лева са събрани от дарителската кампания на Българския червен кръст в помощ на пострадалите райони при наводненията в Североизточна България. Общественият съвет към организацията ще помогне за разпределянето на парите, каза пред БНР председателят на Червения кръст Христо Григоров.

Средствата ще бъдат изразходвани за най-пострадалите региони. Най-голямата част от средствата ще бъде насочена към варненския квартал "Аспарухово", помощ ще получат още пострадали в Добрич и Велико Търново. 

Парите, събрани от БЧК, ще отидат за подпомагане на хората в уреждане на техните битови проблеми и за подпомагане при възстановяване на къщите.

Благотворителната кампания с изпращане на SMS към номер 14 66 продължава, банковите сметки са отворени, а набраните средства ще се разпределят с решение на Обществен съвет, чието първо заседание се проведе днес. 

До седмица Българският червен кръст ще разполага с точни данни за нуждите на хората от пострадалите райони на България. За по-голяма прозрачност при разпределението на средствата в Обществения съвет към БЧК влизат представители на държавни институции, обществени и частни медии.

В понеделник община Варна ще бъде готова с окончателния списък на засегнатите от наводнението в „Аспарухово“ домакинства, които ще имат нужда от покъщнина. Списъкът се подготвя след обследване на място заедно с представител на общината.

По първоначални данни домакинствата, които се нуждаят от покъщнина, са около 1000. Председателят на Областната организация на БЧК Илия Раев съобщи, че над 40 фирми в момента даряват бяла и черна техника, както и предмети за бита.

Вчера правителството одобри допълнителни разходи в размер на 28,3 млн. лв. за дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още