IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Област Велико Търново чака над 1 млн. лв. от държавата за възстановяване от бедствието

Необходими са спешни аварийно-възстановителни работи във фирми и частни имоти

16:38 | 04.07.14 г.
Област Велико Търново чака над 1 млн. лв. от държавата за възстановяване от бедствието

Необходими са над 1,3 млн. лв. за спешни аварийно-възстановителни работи след наводненията във Великотърновска област, каза областният управител инж. Георги Рачев пред БТА.

На заседание на Постоянната комисия по бедствия и аварии при областния управител от община Велико Търново са заявили, че са необходими над 1 млн. лв. за възстановяване на щетите.

От тях 431 111 лв. са за пораженията, нанесени на 171 частни жилища на територията на Велико Търново, Дебелец и Килифарево. Най-пострадали са предприятието за производство на спортно оборудване в Килифарево "Белица" и бившият завод "Червена звезда" в Дебелец.

Предстои да бъде изготвена окончателната оценка на пораженията във фирмите, посочи на заседанието кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. По думите му 14 от мостовите съоръжения на територията на общината се нуждаят от частичен ремонт и 3 от основен.

В община Горна Оряховица нужните средства за възстановяване на инфраструктурата вследствие на наводненията от 19 юни са 303 хил. лева. Те са за финансиране на дейностите, извършени при ремонта на моста до село Първомайци и за възстановяване на разрушената улична мрежа по поречието на Янтра.

Проектите за финансиране ще бъдат изпратени до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, която ще заседава в понеделник, уточни заместник-областният управител Стефан Стефанов.

В сряда правителството одобри допълнителни разходи в размер на 28,3 млн. лв. за дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

С друго постановление 465 хил. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи бяха насочени за подобряване на материално-техническата база в едно държавно и шест общински училища на територията на общините Варна и Добрич, засегнати от наводненията през май.

Същевременно дарителска кампания в помощ на пострадалите от наводненията събра над 1 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още