fallback

Община Крумовград разреши златодобива на Ада тепе

Общинският съвет е дал разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД да изготви подробен устройствен план (ПУП) на терените, където ще се добива злато

18:30 | 07.07.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Общинският съвет в Крумовград даде разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД да изготви подробен устройствен план (ПУП) на терените, където компанията планира да добива злато, съобщава "Дарик".

Предвижда се изготвяне на подробен устройствен план и план за регулиране и застрояване на шест поземлени имота в района на златното находище „Хан Крум” на Ада тепе. С това на практика се дава и разрешение на фирмата да инвестира в златодобива в района.

В подкрепа на решението са гласували 19 общински съветници, а 5-ма са се въздържали.

Канадската фирма има договор за 30-годишна концесия за находището „Хан Крум" край Крумовград. Част от него е Ада тепе, където според изчисленията залежите от благородния метал възлизат на 27 тона.

Община Крумовград одобри плановете на компанията след дългогодишна сага, съдебни спорове и три отказа. На фона на протестите на екоорганизации и подписката срещу проекта инициативен граждански комитет събра над 6 хил. подписа, с които подкрепи проекта на „Дънди“ край Крумовград.

Първоначално компанията планираше да преработва рудата на място с цианид, но заради протестите проектът ѝ беше преработен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
fallback