fallback

Ако не се намери решение за КТБ, ще пострадат цели сектори на икономиката

Константин Тренчев поиска при процедурите за проверка на финансовото състояние на институцията да бъдат допуснати синдикални представители за наблюдатели

16:02 | 16.07.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако скоро не се намери решение за бъдещето на Корпоративна търговска банка (КТБ), основни сектори на икономиката ще пострадат. За това предупредиха представители на синдикатите и работодателите по време на кръглата маса, организирана от вестник „Банкер“, на която икономисти и финансисти обсъдиха възможните решения относно КТБ.

Освен това синдикалните лидери поискаха да бъдат допуснати техни представители като наблюдатели при процедурите за проверка на финансовото състояние на институцията.

„Работниците в енергетиката, държавната, общинската администрация и промишлеността могат да останат без възнаграждения, тъй като фирмите от тези сектори имат сметки в КТБ“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Константи Тренчев „Гражданите не разчитат на дивиденти и на други постъпления, а на двете си ръце, т.е. на работните си заплати“.

„Не вярваме на официалните институции, които се занимават с проблема – прокуратурата и БНБ, а именно те са институциите, които би следвало да хвърлят светлина за това, което е ставало в КТБ“, каза Тренчев, като добави, че КТ „Подкрепа“ ще изпрати обръщение към своите социални партньори и Асоциацията на банките в България с искане за допускане на техни представители при одита.

„Отбранителният сектор също е застрашен“, предупреди заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Петьо Милков и призова да бъдат отблокирани оперативните банкови сметки на фирмите.

„Поради определени причини банките с чуждестранно участие в България не обслужват отбранителния бизнес. Заради това редица предприятия работят с КТБ. Открити са не само разплащателни сметки, но и акредитиви и банкови гаранции, с които трябва да се обслужват кредитните ангажименти“, заяви той.

„Опасността заразата да се разпространи върху системата не е отминала“, каза от своя страна заместник-главният редактор на вестник „Банкер“ Петър Илиев. Той повдигна въпроса дали въобще е разглеждан някакъв вариант за спасяване на банката. 

"Можело ли е да се окаже подкрепа на КТБ, без да се стига до квестура, затваряне и до историята, на която сме свидетели до момента? Ситуацията може да стане неуправляема и да се разпространи върху целия банков сектор“, предупреди той. 

„Как да спасим нещо, което някой е заявил, че иска да унищожи“, попита риторично от своя страна вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
fallback