fallback

Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Финансовият министър е разговарял с оманските акционери и е потвърдил, че ще им бъде даден шанс да набавят капитал в банката

12:59 | 18.07.14 г. 48

Държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за Корпоративна търговска банка (КТБ), но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства. Това става ясно от съобщение на финансовото министерство, в което се казва, че министър Петър Чобанов е провел разговор с оманските акционери в КТБ.

Както е известно, Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава дял от около 30% в КТБ. Банката беше поставена под специален надзор преди около месец, като от тогава активно се обсъждат варианти за нейното бъдеще.

В телефонния си разговор с изпълнителния директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди Чобанов е заявил, че „се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят“.

Той е посочил, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

В разговора са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя за консенсусно решение за съдбата на КТБ. Той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните кредитополучатели трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване "до дупка" от страна на държавата.

На този етап основният въпрос, който все още не е решен на политическо ниво, е дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента, или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкват като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, посочи преди дни финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите, и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители. Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
fallback