IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва строежът на регионален център за отпадъци в Стара Загора

Очаква се строителството на центъра да отнеме една година

14:06 | 25.07.14 г.
Започва строежът на регионален център за отпадъци в Стара Загора

Предстои изграждането на регионален център за управление на отпадъците в Стара Загора в землището на с. Ракитница, съобщават от Общината. Първата копка ще бъде направена на 29 юли.

Проектът е част от инвестиционен проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора”. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда" 2007 – 2013 г.

Бенефициент по проекта е Община Стара Загора с партньори общините: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица, Чирпан и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора“.

Регионалният център за управление на отпадъците в Стара Загора има три подобекта, на които ще бъдат изградени външни връзки за електрозахранване, захранващ водопровод, колектор за отвеждане на пречистени отпадъчни води, довеждащ път от съществуващата инфраструктура, една клетка за депониране на неопасни отпадъци с полезен обем 1,2 млн. куб. м, вътрешна инфраструктура с пречиствателна станция за инфилтрат, пречиствателни съоръжения за битово-фекални води, резервоари за техническа вода, мониторингови кладенци и система за улавяне на газовете.

Ще бъде изграден и общински център за рециклиране, както и инсталация за сепариране и закрито компостиране. Това е модерна технология, която включва механично и биологично третиране на смесени битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, растителни отпадъци, събрани при обслужване на обществени паркове и градини в региона на Стара Загора. 

Срокът за изграждане на центъра за управление на отпадъците е юли 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още