IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничава се възможността местната власт да приема незаконни регулаторни режими

Министерският съвет предлага рпомени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

12:25 | 29.07.14 г.
Ограничава се възможността местната власт да приема незаконни регулаторни режими

Общините ще трябва да се съобразяват със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, когато приемат регулаторни режими.

Това предвижда предложение за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесено от Министерския съвет за обсъждане в Народното събрание. Текстовете са публикувани на сайта на Парламента.

Промените са във връзка с решение на Министерския съвет от миналата седмица, с което се цели ограничаването на незаконосъобразни регулаторни режими, приемани от местните власти. Решението е част от третия пакет мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса.

Според предложения текст общинските съвети ще могат да определят изисквания за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общините, „които произтичат от екологичните, историческите, социалните и другите особености на населените места, както и от състоянието на инженерната и социалната инфраструктура“, но съобразно Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

В мотивите на вносителя се посочва, че мярката е предложена от Хасковската търговско-промишлена палата и Икономическия и социален съвет с мотива, че в редица общини се издават незаконосъобразни актове от страна на общинските съвети, които засягат и ограничават стопанската дейност.

В мотивите се посочва още, че издаването на незаконосъобразни нормативни актове от страна на органите на местното самоуправление често се дължи на недобро познаване на законодателството.

Липсват точни и актуални данни в колко общини какви незаконосъобразни регулаторни режими се прилагат. Последният по-всеобхватен доклад е от времето на бившия министър на държавната администрация Николай Василев. Тогава резултатите от специално проучване показаха, че 45 общини прилагат незаконни регулаторни режими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още