IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 9 общини ще се изпълнява проектът "Деца в риск"

Средствата са в размер на 2,2 млн.евро и се осигуряват чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

17:58 | 29.07.14 г.
В 9 общини ще се изпълнява проектът "Деца в риск"

Кметове и представители на девет общини получиха договорите си за изпълнение на проекти по програма „Деца и младежи в риск“, компонент „Деца в риск“, на церемония в Министерството на образованието и науката, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Средствата са в размер на 2,2 млн. евро и се осигуряват чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Общините, които ще ги усвояват чрез одобрените си проекти, са Плевен, Смядово, Мездра, Средец, Павликени, Садово, Каварна, Исперих и Сливен.

Министърът на образованието в оставка Анелия Клисарова подчерта, че програмата е част от стратегията за намаляване броя на отпадащите от учебния процес деца. По думите ѝ в момента те са 10% от всички деца, които ходят на училище, като целта е този дял да намалее още.

Основна цел на проекта "Деца в риск" е по-добра подготовка за училище за деца в уязвимо положение, създаване на по-добри социални умения на децата на възраст 3 - 6 години, както и на по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от българския език. Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия чрез мерки в областта на обучението и възпитанието от ранна детска възраст, съобщава още от пресцентъра на министерството.

Проектите са насочени към подпомагане на деца от семейства в неравностойно положение, както и към подготовка и квалификация на образователни медиатори, педагогически персонал в детските градини, организационен персонал на подпомогнатите общински администрации, социално слаби родители.

Проектните предложения съдържат аргументи и доказателства за обхващане на поне 200 деца от целевата група. Във всеки проект са включени дейностите в най-малко пет общински детски градини и поне по три възпитатели в детска градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още