fallback

Произведени в Гърция праскови свалят цените на българските производители

Над тон и половина средно на декар очакват през тази година производителите на десертни плодове

20:04 | 31.07.14 г. 5

Произведените в Гърция и Испания праскови конкурират сериозно продукцията в България, свалят цените и затрудняват реализацията на външни пазари. Това каза председателят на Сдружение "Българска праскова" Коста Петров пред БТА.

Тази година производителите в Сливенско, където се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в страната, очакват над тон и половина средно на декар при десертните сортове. При компотните сортове реколтата вероятно ще достигне 2 – 2,5 тона на декар. Прасковените насаждения в областта са 10-12 хиляди декара, като 50 на сто от тях са нови.

В момента изкупните цени на прасковите са до 60% по-ниски спрямо предходната година, коментира Коста Петров пред Investor.bg. Той посочи, че на борсите десертните плодове се продават на цени от 30 до 60 ст./кг, а тези за компот се изкупуват от консервните фабрики приблизително на 50 ст./кг.

Производителите са притеснени от реализацията на реколтата, каза Петров. Те реализират традиционно компотната праскова към местните преработватели. 

Към по-късните сортове проявяват интерес гръцки преработвателни предприятия и искат да ги изкупят на сто процента. Оттам предоставят и безплатен посадъчен материал на бъдещи овощни градини с по-късни сортове. Петров обаче отбелязва, че особено трудна ще бъде реализацията на десертните сортове, които се събират в момента.

Причината е, че в Испания прибирането на прасковите започва по-рано и те са навлезли с ниски цени и голяма производителност на пазара, заеман досега от гръцките производители.

Испанските праскови с по-ниски цени са се наложили в Полша, Русия и Прибалтика, а това е свило с 50 на сто поръчките на гръцките праскови. Те са насочени към България на много по-ниски цени и това е "съборило" цените на българските производители. Гръцките фирми са се настанили и на румънския пазар, на който пък традиционно са продавали българските фирми.

Българските производители на праскови трябва да се съобразят с пазара, коментира Петров. По думите му те или трябва да се съобразят с ценово равнище, което удовлетворява и производителя, и търговеца, или продукцията ще бъде изхвърлена. Вътрешният пазар е задоволен, ако няма готовност и условия за износ, продукцията пропада. Според Петров българските производители на праскови трябва да се ориентират към износ в Беларус, Полша и други страни.

Като цяло неблагоприятните метеорологични условия силно влияят върху качеството на овощните култури. Очаква се заради дъжд, градушки и вредители общо да бъдат отчетени щети за 10-15 на сто от продукцията, отбеляза производителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback