IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева ще е българската номинация за еврокомисар

Българският кандидат има сериозен шанс да стане Върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

13:04 | 05.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристалина Георгиева - &nbsp;ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, се счита за консенсусна фигура в ЕС. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева -  ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, се счита за консенсусна фигура в ЕС. Снимка: архив Ройтерс

Kристалина Георгиева ще бъде българската номинация за европейски комисар, обяви президентът Росен Плевнелиев, докато представяше целите и състава на служебното правителство. Още на първото си заседание кабинетът на служебния премиер Георги Близнашки ще номинира официално българския кандидат за еврокомисар.

В средата на юли и вече бившият премиер Пламен Орешарски обяви, че България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността. След това правителството не е правило официална номинация за европейски комисар. 

Припомняме, че България и Белгия са сред петте държави членки на ЕС, които досега не бяха обявили официално своите кандидати за новия състав на комисията, която ще ръководи Жан-Клод Юнкер. Причината за това е несигурната политическа ситуация и в двете държави. 

Белгийската номинация ще зависи от резултата от преговорите за сформиране на правителство след изборите на 25 май, твърди Ройтерс. Според агенцията сегашният белгийски комисар Карел де Гухт иска да остане в Брюксел, но може да не получи достатъчно подкрепа. Това може да открие пътя към ЕК на дясноцентристката евродепутатка Мариане Тисен.

В състава на сегашната Европейска комисия Георгиева отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. В момента обаче името ѝ се спряга за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, като редица анализатори смятат, че тя има реален шанс да бъде избрана на позицията. 

Дори да не получи този пост, който заради ключовото си значение традиционно е обект на различни схеми и договорки между членките, Георгиева вероятно ще получи добър ресор в екипа. Най-малкото и заради факта, че Юнкер обеща, че държавите членки, които номинират жени, ще получат по-важни ресори.

При разпределението на ресорите в новата ЕК, което Жан-Клод Юнкер трябва да направи, консултирайки се с правителствата и кандидатите, най-оспорвана ще бъде битката за икономиката, вътрешния пазар, конкуренцията, търговията и енергетиката, смята Ройтерс. На практика разпределението на постовете в ЕК, в която всяка от страните членки има по един комисар, е част от по-голям пъзел, който обхваща и споразумението за новите титуляри на постовете председател на Европейския съвет, заеман в момента от белгиеца Херман ван Ромпой, и постоянен председател на Съвета на финансовите министри от еврозоната. 

На 30 август лидерите на ЕС ще се съберат, за да опитат да намерят компромис за разпределението на висшите постове в съюза. Процедурата по назначаване на новата ЕК предвижда индивидуални изслушвания на кандидатите за комисари в Европейския парламент и гласуване "ан блок" на Комисията по време на пленарно заседание на Европейксия парламент. Това трябва да стане преди изтичането на мандата на сегашната ЕК на 31 октомври. 

Недостигът на "дамски" кандидатури за екипа на Юнкер обаче може да се превърне в сериозно препятствие в ЕП за гласуването на състава на комисията. В комисията „Барозу“ има девет жени и председателят на ЕП Мартин Шулц вече предупреди, че ако в екипа на Юнкер те са по-малко, евродепутатите ще гласуват против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Тя се хили като ***. Какво даде пък тя на БГ за тези години? Дори сега, когато сме в нужда, най-напред зояви, че Аспарухово не се нуждае от помощ от ЕС. Ако тя и някои от вас се кефят, доста като мене не се кефят. Освен лични дивиденти искам някой да даде нещо за страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Нищо важно няма да и дадат Румъния вече получи много важния пост на еврокомисар по земеделие България вероятно ще получи комисар по -многообразието на европеиския език Какво друго да очакваме след толкова разправии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още