fallback

В. Николов: Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос

Не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката, посочи бившият шеф на електроцентралата

15:20 | 09.08.14 г. 8

Бъдещето на новия реактор на АЕЦ "Козлодуй" е под въпрос, след като вчера електроцентралата публикува акционерното споразумение с Westinghouse, в което се посочва, че то ще влезе в сила след одобрение от следващото правителство. Това заяви за Bulgaria On Air бившият шеф на електроцентралата Валентин Николов.

По негови думи не са спазени няколко изисквания от Закона за енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия.

Документът е непълен, тъй като клаузи в него се пазят в тайна по настояване на американската компания. Споразумението бе подписано на 1 август тази година. 

"В Закона на енергетиката и от Закона за безопасно използване на ядрената енергия ясно са посочени стъпките, по които изграждането трябва да върви. Имаше ведомствена комисия от всички министерства, която беше направила пътна карта на начина на изграждане на седми блок. Имаше и НС, което казва, че е препоръчано от правителството да направим международен търг с технологиите лека вода под налягане и този международен търг да посочи изпълнителя на този проект", коментира Николов.

В момента се заобикалят тези закони, категоричен бе той. По негови думи все още не е ясна цената на проекта и какво точно влиза в нея. Не е намерен и инвеститор, който да отговаря за проекта, допълни експертът.

Според него именно заради това проектът може да пропадне. 

Повече по темата – във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback