fallback

БВП нараства с 1,6% през второто тримесечие

Индивидуалното потребление, индустрията и секторът на услугите допринасят за изненадващото представяне на българската икономика

11:59 | 14.08.14 г. 30
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж у нас се ускорява въпреки политическата нестабилност, която беляза второто тримесечие и влоши краткосрочните бизнес очаквания. Свиването на родното производство и на икономическия ръст в най-големите икономики в Европа сигнализираха за известно забавяне на активността и у нас, но последните данни за износа и състоянието на пазара на труда вдъхват увереност, че тенденцията е възходяща.

За периода април-юни икономическият растеж е 0,5% спрямо първото тримесечие на годината, показват експресните оценки на НСИ. През второто тримесечие на 2014 г. в номинално изражение БВП възлиза на 19,215 млрд. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие БВП нараства с 1,6% на годишна база. Темпът на растеж се ускорява, тъй като през първото тримесечие икономическият ръст бе 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база. През 2013 г. пък икономиката ни се ускори за четвърта поредна година, след като БВП нарасна с 0,9%.

За по-силния растеж отново допринасят крайното потребление и по-високата добавена стойност, създадена основно от сектора на услугите и промишлеността. Аграрният сектор е с по-малка роля. Реализираната добавена стойност е 16,423 млрд. лв., изчислява НСИ. Тя нараства с 0,6% спрямо предходните три месеца и с 2,4% за година.

Крайното потребление намалява с 0,6% на тримесечна база, но на годишна база се покачва с 2%. Въпреки това индивидуалното потребление все пак остава на положителна територия от 0,1 на сто на тримесечна база след ръста от 1,3% през предходното тримесечие. За година индивидуалното потребление скача с 1,9%.

Инвестициите в основен капитал в индустриалния сектор се покачват значително – с 4,5% на годишна база. В сектора на услугите растат с 1%, докато аграрният сектор намалява равнището си с 1,5% спрямо вторите три месеца на предходната година, отбелязва НСИ.

Износът се възстановява, след като спадаше във всеки от месеците от януари до април. През юни износът ни нарасна за втори пореден месец. За ръста от 7,1% на годишна база през шестия месец на годината допринася най-вече търговията с държавите членки на Европейския съюз, но и експортът към трети страни се върна към растеж.

Окончателните данни за второто тримесечие ще бъдат публикувани на 3 септември. Финална информация за това с колко точно се е увеличил БВП ще получим в срок до 15 месеца след края на отчетната година, когато според своята методология НСИ ще ревизира данните за текущата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
fallback