IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-сериозна разяснителна кампания оскъпява предсрочния вот

Предвидени са и допълнителни средства по медийните пакети за партиите без субсидии и за заплати на членовете на изборни комисии

15:26 | 14.08.14 г.
По-сериозна разяснителна кампания оскъпява предсрочния вот

По-сериозна разяснителна кампания и увеличените средства за медийните пакети за партиите без субсидии са причината за по-високите разходи за предсрочните парламентарни избори, обясниха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Увеличени са и парите за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) и Районните избирателни комисии (РИК).

Припомняме, че в началото на седмицата от правителствената информационна служба съобщиха, че вотът през октомври ще струва 26 млн. лева или с около 5 млн. лева повече в сравнение с предишния парламентарен вот. Заплатите на членовете на изборните комисии ще бъдат увеличени с 15-20 лева,  като аргументът за увеличението е натовареността им.

От ЦИК днес уточниха, че до края на утрешния ден ще бъдат назначени всички районни избирателни комисии. След встъпването си в длъжност те ще приемат регистрация на Инициативни комитети, които издигат независими кандидати за депутати.

В момента тече регистрацията на партиите и коалициите, които искат да участват в изборите, а крайният срок за това е 20 август. До момента се е регистрирала само една партия – ГЕРБ.

ГРАО трябва да провери и върне обратно в ЦИК подписките на избиратели, които подкрепят регистрацията на партиите до 23 август.

Законодателят не е предвидил възможност да бъде ограничен броят на наблюдателите. На евроизборите техният брой беше рекорден и на тези избори е възможно да се получи сходна ситуация, защото Изборният кодекс е същият, обясниха от ЦИК. Единственото законово ограничение е наблюдателите да не надвишават броя на избирателните секции у нас и съответно в чужбина.

Желаещите да гласуват извън страната ще имат възможност да подадат заявления до 9 септември.

За разяснителната кампания се предвижда да бъде възложено изработването на 6 клипа и на обща информационна брошура. Отделни листовки ще са насочени към определени целеви групи – ученици и студенти, лица с увреждания и други.

Обмисля се и изработване на информационен материал за машинното гласуване, което вероятно ще стане на по-късен етап. Машинното гласуване на тези избори също ще бъде експериментално и ще се проведе в до 500 секции.

От днес на страницата на ЦИК има съобщение – покана към желаещите да изработят клиповете и информационните материали. Икономически най-изгодната цена, но и качеството, са основните критерии за избора на изпълнител.

ЦИК ще подготви и обучителен материал за СИК-овете извън страната.

Все още не е ясно дали БНБ ще разчита само на своя капацитет за отпечатване на всички изборни книжа или ще разчита и на външни подизпълнители.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още