IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК намалила с още 20% бюджетите на университетските болници за август

Парите за месеца са орязани с 20% спрямо бюджетите за предходния месец

15:35 | 15.08.14 г.
НЗОК намалила с още 20% бюджетите на университетските болници за август

Университетските болници в страната алармираха за ново намаляване на бюджетите им за болнична помощ. В отворено писмо до медиите от Асоциацията на университетските болници за активно лечение съобщават, че парите за август са орязани с 20% спрямо бюджетите за предходния месец и са средно с 40% по-ниски от началото на календарната година.

В писмо до Надзорния съвет на Здравната каса лекарите от лечебните заведения настояват да се изясни кой е взел решението за поредното намаляване на парите за болнична помощ. Те припомнят, че служебното правителство започна работа на 5 август, а въпросното решение на Здравната каса е прието на 6 август.

Управителите на университетските болници съобщават и че са получили в средата на месец август поканите от районните здравни каса да подпишат допълнителни споразумения към договорите си, с които на практика им се казва, че „ ние трябва да не лекуваме пациентите, а още повече - не трябва и да ги приемаме“.

„Това не е буквалният текст на допълнителните споразумения, а изводът от драстично намалените суми, фигуриращи в Приложение № 2 към предоставените ни допълнителни споразумения. На нас не ни е ясно, защо и как НЗОК се организира и винаги ни връчва допълнителни споразумения, след като първата половина от месеца е изтекла”, пише в писмото.

Месечни финансови лимити за болниците бяха въведени с постановление на Министерски съвет от 29 април, което лекарското съсловие настоява да бъде отменено.

В началото на март пък Националната здравноосигурителна каса поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%.

В последните дни на кабинета „Орешарски“ бе приета актуализация на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лв., които трябва да бъдат разпределени за недостига в болничната помощ и за онколекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още