IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Търси се решение за спасяването на КТБ без публичен ресурс

БНБ извършва одити и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения, заяви финансовият министър

13:13 | 20.08.14 г. 3
Порожанов: Търси се решение за спасяването на КТБ без публичен ресурс

Търси се решение, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана ясно от думите на  финансовия министър Румен Порожанов след заседанието на Министерския съвет.

„Нашата позиция е търсенето на решение с използването на финансов инструментариум, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на банката“, обясни Порожанов.

Той коментира, че темата за Корпоративна търговска банка е обезпокоителна от гледна точка на отражението й върху икономиката и цялата финансова система, но изпълнителната власт не е водеща в този процес.

Финансовият министър припомни, че в момента БНБ извършва одити и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения за оздравяването на банката. „Интересът на изпълнителната власт е този анализ да бъде направен максимално бързо, така че да са ясни възможностите“, коментира той.

По думите на министъра анализът на влиянието върху икономиката на ситуацията в КТБ трябва да бъде пречупен през отделните министерства. Той даде пример, че държавните предприятия с блокирани средства погасяват задълженията си към държавата средно с около две седмици забавяне.

Служебният премиер Георги Близнашки заяви по темата за КТБ, че кабинетът следи внимателно развоя на събитията в банката, без да може да се намеси. Той напомни, че БНБ е автономна институция и уточни, че до момента не се е срещал с управителя на банката Иван Искров.

„Можем само да съчувстваме на хората към днешна дата“, коментира Близнашки. Той отново заяви, че разговорите с фонда от Виена, който проявява интерес към банката, са предварителни, и ги определи като „лъч надежда“.

Темата за КТБ може да следите тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Е не баш сега.. тоя дето ще прави море до София.. из зад него се подава един добър вълк, което вече е повод да се усмихнем :) Зад този, Виенския, дали се подават едни ,мустаци, дето не могат да застанат отпред, да не ги обръснат... това е интересното. :) и дали изобщо тези мустаци имат интерес да си самокупят банката ама.. ще стане ясно. Иначе Близнашки е прав, че от него в момента по този случай почти нищо не зависи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Къде се търси ,аланкоолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Фонд от Виена, един от Азия щеше да прави море до София, дядо Мраз...Егати държавата... Нищо против г-н Близнашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още